Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf är isolerad av tjällossningen

/

Annons

- Jag tycker ju faktiskt att kommunen borde ha en skyldighet att se till att det finns farbar väg till fastigheten, så att sopbilar, brandbilar och ambulanser kan ta sig fram till alla bofasta i kommunen. Det säger Rolf Larsson i Rot, där han står i ett av de många decimeterdjupa bilspåren i den 600 -700 meter långa vägen till hans fastighet.

- De har ju gett mig byggnadslov för permanentboende här, då borde det väl ligga i deras intresse att se till att det går att ta sig hit med till exempel räddningsfordon. Vad händer om en ambulans, som väger kanske fyra ton, fastnar här när de ska transportera ett sjukfall?

Rolf och hans sambo Ninni Sohlström bor sedan slutet av 80-talet i fastigheten på Grottjärnsvägen. Det är en skogsbilväg som Besparingsskogen anlagt och sköter. På vintern plogar Besparingen vägen om det är någon drivning som ska utföras, inte annars.

Flera vintrar har Rolf själv fått bekosta plogning av vägen vintertid, men för ett par år sedan fattades beslut i Tekniska nämnden om de 3-4 fastigheter i kommunen som har samma förhållande som Rolf. Då beslutade man att kommunen bekostar vinterväghållningen för dessa vägar.

- Men, kommunen har ingen lagstadgad skyldighet att sköta de här vägarna. Det går an så länge det inte är fler som bosätter sig så här, säger P-O Brandt på tekniska kontoret.

Inte heller räddningschefen Jan-Olov Olsson kan ge Rolf Larsson något hopp. Det finns ingenting i de lagar och bestämmelser som reglerar hans arbete som säger att han kan kräva väg till alla fastigheter i kommunen.

- Inom tätbebyggelse kan vi ställa vissa krav, men inte då folk väljer att bosätta sig utanför tätorterna, säger han.

Det verkar alltså som att Rolf Larsson får fortsätta att ha sina vägproblem. Vinterväghållningen slipper han så länge inte fler bosätter sig som han. Men han får helt enkelt räkna med att han i tjällossningens tider kommer att ha problem att använda vägen till sin bostad.

Det kan ju vara bra för andra, som eventuellt funderat på att flytta till fritidshuset eller fäbodstugan att veta. Väghållningen får de ordna själva.

Mer läsning

Annons