Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödberget - månadens Dalaplats

/

Rödberg med dess gamla brandtorn har utsetts till Månadens plats av Dalarnas museum.

Annons

På Älvdalens kommuns hemsida finns en bild på detta ett av de allra äldsta brandtornen i Sverige, som nyligen rustades efter att ha varit "tjänstledigt" i många år.

Ur museets beskrivning saxar vi:

På toppen av Rödberg, som ligger på Älvdalens skjutfält, finns en säregen byggnad. Det är en kvadratisk byggnad av timmer i två våningar med pyramidtak. Byggnaden är ett brandtorn som under de torra vår- och sommarmånaderna underlätta spaning efter skogseld.

Den moderna skogsbrandbevakningen uppkom i norra Dalarna i slutet av 1800-talet. Det var genom skogarnas ökade ekonomiska värde som de stora skogsägarna började vidta åtgärder för att hindra skogens förstörelse genom eld. Till en början använde man sig av utsikter från bergstoppar och även av utsikten från gamla tallar. Efterhand kom man på att låna en ny företeelse på modet, nämligen utsiktstornet. Därmed hade brandtornet kommit till.

Omkring 1940 skapades ett system av brandtorn, det så kallade riksnätet, som täckte Sveriges skogsområden. Totalt fanns nästan 300 torn i riksnätet varav 34 stycken i Dalarna. Omkring 1960 ersattes brandtornen av brandflyget och många torn lämnades att förfalla. Rödbergs brandtorn ersattes 1936 av ett nytt torn på Mossiberg men det välbyggda tornet blev kvar och renoverades 2002 av Fortifikationsverket. Brandtorn finns även på Pilkalampinoppi i Orsa finnmark, och på Märraberg, Stortjärnsåsen, Navardalsblik och vid Bunkris i Älvdalen.

Annons