Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksvägen rätas

/
  • Krokigt. Kurvorna söder om Bunkris, blir kvar, men de kommer att rätas ut så mycket som möjligt. Det när arbetet i höst inleds med etapp två av riksväg 70 mellan Särna och söderut mot Hållstugan, norr om Trängsletavfarten.

Annons

- Vi kommer inom kort att gå ut med upphandlingsförfrågningar och sedan är tanken att arbetet ska inledas i oktober-november, förklarar vägdirektör Håkan Wennerström.

Riksväg 70 mellan Hållstugan och Särna ska renoveras med så kallade bärighetspengar. Det hela ska ske i tre etapper, där arbetet med den första inleddes våren 2005 och var färdigt efter sommaren 2006.

Därefter blev det ett uppehåll och i norr blev många oroliga när inget hände.

- Nu är vi på gång och meningen är att vi i höst och vinter ska göra de jobb som bäst kan göras när marken är frusen, förklarar Håkan Wennerström.

- Vi tar först den södra delen från Bunkris och söderut. Sedan är det tänkt att vi ska ta den mer komplicerade norra delen mot Särna i etapp tre direkt därefter.

Däremot är det i nuläget inte aktuellt att göra upphandlingen för båda etapperna eller med etapp tre som en option.

Den etapp som nu ska åtgärdas handlar om att vägen kommer att få samma sträckning som tidigare. Kurvor kommer att rätas ut där så är möjligt och vägen får en bättre bärighet och blir lite bredare. Precis som den etapp som gjorts i ordning.

- De pengar vi använder är så kallade bärighetsmedel, förklarar Håkan Wennerström.

Totalt är den nu aktuella sträckningen kostnadsberäknad till 35 miljoner kronor.

Den återstående etappen ska påbörjas år 2008 enligt de planer som nu finns.

- Den delen blir ett betydligt större projekt med tanke på hur terrängen där ser ut.

Vägverkets satsning på den norra delen av riksväg 70 sker i samförstånd med näringslivet om hur Vägverkets begränsade resurser ska användas. Genom att använda bärighetsanslag kan därför upprustningen av vägen ske relativt snabbt. Hade kravet varit en ny väg, då hade det dröjt länge innan något hade hänt.

Mer läsning

Annons