Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rattfyllerist får skaka galler – körde rattfull intill gångväg med skolbarn

Trots att han var kraftigt berusad och hade 2,45 promille alkohol i blodet så körde mannen bil intill en gångväg med skolbarn i Älvdalens kommun. Nu döms han till fängelse för grovt rattfylleri.
Mannen förnekar grovt rattfylleri men erkänner rattfylleri av normalgraden.

Annons

Trots att han var kraftigt berusad och hade 2,45 promille alkohol i blodet så körde mannen bil intill en gångväg med skolbarn i Älvdalens kommun. Nu döms han till fängelse för grovt rattfylleri. OBS: Bilden är arrangerad.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Hårt arbete i väglöst land – stugägare i Sylen rädda för minskat fisketryck: "Jag hoppas verkligen att fiskandet inte dör ut"

SPORTDOKUMENT: Sju Siljansderbyn vi minns – nu ska ny historia skrivas

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 70-årsåldern och bosatt i Älvdalens kommun. I slutet av april i fjol körde han bil på en plats i hemkommunen trots att han var kraftigt berusad. En timme efter bilfärden hade mannen 2,45 promille alkohol i blodet.

En kvinna har berättat att hon såg en bil som körde väldigt sakta. Sedan krockade bilen med en lyktstolpe. Kvinnan befann sig då på en gångväg intill vägen. Eftersom skolan nyligen slutat så var det många barn i närheten. Kvinnan blev skärrad och enligt henne var en liten flicka bara någon meter från att bli påkörd. När mannen öppnade förardörren och lämnade bilen såg kvinnan att han var kraftigt berusad och vinglade när han gick.

Mannen själv har förnekat grovt rattfylleri, men erkänt rattfylleri av normalgraden. Han har berättat att han hade druckit alkohol dagen före händelsen och att han skulle åka och handla. Eftersom han under körningen kände att han var påverkad så körde han sakta, eftersom det fanns småbarn i närheten.

I ett inledande polisförhör uppgav mannen att han inte hade druckit någon alkohol efter bilfärden. Vid rättegången hade han dock ändrat sin berättelse och uppgav då att han hade druckit en mindre flaska whisky när han kom hem efter olyckan, innan polisen kom.

Mora tingsrätt anser att mannens förklaring om den så kallade eftersupningen (att dricka alkohol efter exempelvis en bilfärd) framgår som en efterhandskonstruktion. Vittnesmålet från kvinnan visar att mannen var mer påverkad än vad han själv påstår.

Mora tingsrätt dömer mannen till två månaders fängelse för grovt rattfylleri. Han ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden samt stå för kostnaderna för provtagning och analys, vilket uppgick till 280 kronor.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons