Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Porfyren ligger på is

/
  • Den långa
  • Lars-Göran Zander i Wäsa stone and mining har lagt planerna på en porfyrsatsning på is. Nu hoppas han och bolaget stort på att hitta titanhalter som gör den enorma järnmalmsfyndigheten( den röda

Lars-Göran Zanders planer på en renässans för porfyren har lagts på is. Nu letar företaget Wäsa stone and mining efter titan, som skulle kunna göra en enorm järnmalmkropp väster om älven brytvärd - och skapa många jobb i en eventuell älvdalsgruva.

Annons

Lars-Göran Zander hade stora planer när det gällde porfyren. Ett bolag, Wäsa Stone and Mining, bildades för att skapa en ny framtid för porfyren. Meningen var att man skulle tillverka bland annat föremål i glas från Orrefors-Kosta-Boda och porfyr från Älvdalen och andra lyxprodukter av porfyr. Ett Porfyrhus skulle byggas upp i de lokaler som bolaget köpte in och nu driver butiken Handlarn i. Vikande världskonjunktur och ekonomiska problem för Orrefors-Kosta-Boda gjorde dock att luften gick ur planerna, som nu lagts på is enligt Lars-Göran Zander. .

– Ja, det är frustrerande, men galenskaperna ute i världen kan man inte rå över, säger han.

I stället går Wäsa stone and mining nu in i ett helt annat projekt, som man tidigare drivit lite i tysthet.

- Vi kommer att starta provborrningar i området Granberg 1, som vi har undersökningstillstånd i, berättar Lars-Göran Zander.

– Han visar kartor som han menar visar en gigantisk diabaskropp med innehåll av järn, i nord-sydlig riktning inom området som enligt Lars-Göran Zander sträcker sig från Åsdammen i norr till Hållbergs fäbodar i söder och är cirka tre kilometer brett. Totalt 15 500 hektar, enligt hans uppgifter.

– Vi har fått tillbaka ett 50-tal prover från analys i Kanada, säger han och berättar om "förhöjda halter" av järn, titan och vanadin.

Den stora diabaskroppen som enligt magnetfotografering finns väster om älven är enligt Lars-Göran Zander enormt stor, men inte brytvärd med tanke på bara järnhalten, som ligger på mellan 7 och 18 procent.

Titanhalterna som i vissa av proverna är mellan 0,5 och 4,2 procent anser dock Lars-Göran Zander vara betydligt mer intressanta.

– Priserna på järn är för närvarande 1 000 kronor per ton, titan 50 000 kronor per ton och vanadin 185 000 per ton, allt i runda slängar. Är halterna av titan och vanadin så höga som vi hoppas blir det lönsamt att bryta dessa metaller tillsammans med järnet.

– Och eftersom den här fyndigheten beräknas vara "gigantiskt" stor skulle en eventuell gruvdrift kunna skapa hundratals jobb i Älvdalen.

– Men det är alltså titanet som är nyckeln. Är de halterna tillräckligt stora så är chanserna att det ska kunna bli en gruva i Älvdalen mycket stora.

- Nu ska vi kärnborra för att se hur stora halterna är på djupet. Borrkärnorna ska sedan analyseras och därefter vet vi med större säkerhet om malmen är lönsam att bryta.
- Vad borrningarna kommer att kosta är osäkert, eftersom man i dag inte vet hur många och hur djupa hål som måste borras.

Ett annat intressant område, med höga halter av silver, bly och zink är området runt den så kallade Storharnsgruvan i Kåtilla, där det bröts silver redan på 1730-talet.
Om det skulle visa sig att det finns ekonomiskt brytvärda metaller så räcker inte det lilla älvdalsbolagets resurser till för brytning. Då måste ett stort gruvföretag komma in i bilden på något sätt.

Mer läsning

Annons