Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk träta om styrelseplats

Annons

Älvdalens kommun har, som stiftare, tre platser av nio i styrelsen för Idre Fjäll. De tre platserna har genom åren fördelats utan större problem. Under den tidigare mandatperioden hade dåvarande majoriteten två platser, genom Christine Lundberg och Jan-Erik Söderqvist, där den senare ersatt centerpartiets Patrik Olsson. Den tredje platsen hade kristdemokraternas Torbjörn Rönning.

När de nya valen skulle ske i december, visade det sig att kommunen gjort ett misstag i det tidigare valförfarandet. Alla tre förordnandena hade löpt ut. Istället tog kommunen ett beslut om att retroaktivt rätta till den valmiss som skett. Ett förfarande som överklagats, men där Länsrätten gav kommunen rätt

Stiftelsens stadgar säger att kommunen ska ha tre ledamöter i styrelsen som väljs så att varje ledamot väljs på tre år med ett val per år.

Istället för att välja tre ledamöter vid samma tillfälle för olika tidsperioder, markerade majoriteten sin makt genom att dela på valen till tre tillfällen. Därigenom kom oppositionen att ställas utanför möjligheten att få en egen styrelserepresentant i Idre Fjälls styrelse. Rent tekniskt ett korrekt förfarande, men det öppnade för en politisk träta.

I det val som genomfördes i december valde Torbjörn Rönning att lämna styrelsen inför årsstämman. Rönning kom då att ersättas av Emil Henning, som representerar socialdemokraterna. Henning valdes på tre år.

Vid Idre Fjälls årsstämma saknades Christine Lundberg. Kommunen företrädes av avgående Torbjörn Rönning och Jan-Erik Söderqvist. Vid årsmötet deltog även Emil Henning. Formellt som adjungerad men i praktiken som kommunens tredje styrelserepresentant.

När kommunfullmäktige skulle göra nästa val, nu på två år, så var förslaget Christine Lundberg. Som motkandidat föreslog oppositionen Arne Bogghed. Därmed var positionerna låsta. Majoriteten vägrade godkänna Bogghed och stod kvar vid Lundberg. Därför kom den kortsiktiga lösningen att frågan återremitterades.

När den nu åter kom upp, var positionerna lika låsta som tidigare. Oppositionens Kjell Tenn talade om fnurra på tråden och att det luktar otrevligt. Han hävdade att det behövs någon som ställer frågor i Idre Fjälls styrelse och förde fram Arne Bogghed som kandidat.

Tenns förslag på Bogghed fick stöd av Lisbeth Mörk Amnelius som också ville ha en förklaring av Idre Fjäll hur Emil Henning kunde representera kommunen vid årsmötet.

Oppositionens möjlighet, att lyckas med att få in Bogghed, var på förhand avgjord. Det fanns två namn som majoriteten inte skulle godkänna, Bogghed var ett av dessa.

Kunde då inte oppositionen hitta ett namn som även majoriteten kunde acceptera?

- Vi tycker att Arne Bogghed skulle vara ett spänstigt namn i styrelsen. Den behöver någon som törs säga ifrån, förklarade Kjell Tenn.

I det slutna valet tyder det mesta på att samtliga röstande följde partilinjerna och Christine Lundbergs förordnande i Idre Fjälls styrelse förlängdes med två år.

Vid nästa fullmäktigemöte ska den tredje styrelseplatsen besättas, den som i dag innehas av Jan-Erik, Söderqvist. Det valet gäller för tiden fram till nästa årsmöte. Om inte politikerna i Älvdalen kan enas, kommer det åter att bli en strid om platsen. Majoriteten kan enkelt köra över oppositionen. Något som kan ske om oppositionen åter väljer ett namn som majoriteten inte kan godkänna.

I Älvdalen är det politiska läget helt låst.

Mer läsning

Annons