Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Arne storsatsar på mjölkkor

/
  • Malin och Per-Arne Pettersson storsatsar på mjölkkor och bygger ny lagård med robotmjölkning och plats för 60 kor.
  • Per-Arne i den blivande lagården som ska vara i drift i april. Satsningen är på totalt 7,2 miljoner kronor.
  • Nu sköter gammeldags mjölkmaskiner mjölkningen. Per-Arne tvättar dem efter morgonmjölkningen. När den nya lagården är i drift är det en robot som mjölkar korna.
  • Allt är klart för gjutning i den nya lagården. Här ska den automatiska rännan för gödslet gå. I bildens nederkant samlas gödslet ihop och rinner ut till den stora gödselbrunnen ute på gården.
  • Snart är de gammeldags mjölkmaskinerna ett minne blott och roboten i den nya, moderna lagården tar över.

Kris i kommunens, EU:s och världens ekonomi. Kris i Euron. Sprickor i Europasamarbetet. Däremellan börsras och räntechocker. Som en ljusglimt i allt elände storsatsar nu Per-Arne och Malin Pettersson Lindgren i Evertsberg på en ny ladugård, fler kor och en robot som mjölkar korna när de själva vill bli mjölkade.

Annons

Per- Arne Pettersson växte upp i Evertsberg. Politikern och sågverksägaren Sune Pettersson var hans far. Hans mor Anna-Lena hade som så många andra några kor. Hon drev gården fram till 2002.

Per-Arne träffade så småningom Malin, och de fick barnen Jona, i dag tio år och Dag, sju år.

Per-Arne titulerar sig diversearbetare och för att försörja sig jobbar han också som murare, som han är utbildad till, och ordningsvakt. Dessutom sköter han den gamla sågen. Och de 26 korna i den nuvarande lagården och har därmed redan nu flest kor av de få djurägare som finns kvar i kommunen.

I flera år har Per-Arne funderat på att satsa på en utveckling av gården. Och nu har det äntligen blivit av.

- Ska jag fortsätta med det här tills jag får pension så måste jag satsa.

– Men, det hade inte gått utan den ekonomiska hjälp jag fått från Länsstyrelsen och Besparingsskogen, säger han.

Hela satsningen på en ny lagård med lösdrift, inredning, 35 nya kor och mjölkautomat går på 7,2 miljoner kronor.

Då den nya lagården är i drift i april har gården sammanlagt 60 kor i en supermodern lagård, där korna själva går fram till en mjölkrobot och blir mjölkade när de känner för det.

– Roboten, som bara den kostar 1,2 miljoner, analyserar mjölken och känner till och med av om mjölken av någon anledning är dålig.

– Då skiljs den dåliga mjölken bort och en grind till ett separat bås öppnas där kon får vänta tills jag kan undersöka den, säger Per-Arne.

På samma sätt regerar roboten om kon är brunstig. Då föses den in i ett separat bås så att den kan bli inseminerad.

Den supermoderna lagården bygger på lösdrift, där korna går lösa inne i lagården och kan gå ut och in som de vill. Gödsel forslas också bort automatiskt till en nybyggd jättebrunn ute på gården. Per-Arne och Malin ser nu fram emot att den nya lagården blir klar i april.

– Det blir en bättre arbetsmiljö för Per-Arne och en bättre miljö för korna, säger Malin.

Och Per-Arne hoppas att satsningen ska slå så väl ut att han med tiden kan ha någon anställd på gården.

- Jag hoppas också att det är fler som satsar på mjölkkor. Det finns säkert plats för ett par, tre gårdar till i samma storlek i Älvdalen, säger han.

Mer läsning

Annons