Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordlista skriven på idremål

/
  • Go' sup. Arne Eriksson med rötterna i Idre, har sammanställt sitt modersmåls ovanliga ord och uttryck i en spännande liten bok, tryckt i endast 200 exemplar.

Annons

Idremålet har klara kopplingar mot norska, men också norrut mot jämtländska. Precis som dialekter och ord numera lätt faller i glömska, gäller det även det mål som talas i Idre och Särna. Arne Eriksson gör nu sitt bästa för att bevara orden.

- Jag fick en anteckningsbok som frugan köpt av misstag för fem, sex år sedan. I den började jag skriva ner ord från Idre, förklarar Arne, som sedan 1952 bor utanför Stockholm.

- Resultatet blev den här boken. Jag vill inte hävda att det är en vetenskaplig bok, utan mer resultatet av en hobby och ett intresse, fortsätter Arne.

I boken "go' sup" har han samlat ord till rena ordlistor. Men också uttryck och en lång rad historier på Idremål. Historier som den oinvigde ibland behöver bläddra tillbaka till ordlistan för att förstå poängen.

När det gäller ord så tippart Arne att det handlar omkring 2 000 ord som finns med i boken.

- Många ord har stora likheter med det svenska språket, men jag har i första hand sökt de ord och uttryck som är mer eller mindre avvikande från svenska, förklarar Arne.

Nu finns det hjälp för de många inflyttade till Idre att bättre sätta sig in i hemligheten med många av de ord som fortfarande används i bygden.

- Hå! Full buss'n i fantär!

Konstaterade Fjät-Per, när han klev på en buss full med turister i Idre. Ordet fantär förklaras i ordlistan och turisterna ska nog vara glada för att de antagligen inte riktigt förstod innebörden av fantär.

Om personligheten Fjät-Per finns ett helt kapitel i boken. En liten bok med både ord, historier och mycket mer, både för idrebor och språkintresserade besökare.

Funderar ni på vad go' sup står för? Svaret är, enligt Arne Eriksson, spenvarm mjölk som dricks direkt efter morgonmjölkningen tillsammans med en sockerbit.

Mer läsning

Annons