Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omfattande oljeutsläpp i Idre

/

Annons

Flotten har inte använts den senaste tiden utan bara varit liggande och även drivit runt.

Under söndagen upptäckte ett reseföretag i Idre att strandkanten de nyttjar var helt nedkletat av oljespill. En flera hundra meter lång oljesträng låg längs strandkanten sedan vattnet sjunkit tillbaka något. Ute i vattnet flöt oljefilm på vattenytan.

– Först försökte vi elda upp oljan, men det gick inte. Den olja som finns på strandkanten får nu tas upp mekaniskt medan vi sprayar diskmedel på oljan i vattnet för att den snabbare ska lösas upp.

– Vi har bärgat upp flotten på land och sett att det rostat hål i några av faten, säger Jonny Åslund på Räddningstjänsten i Idre.

– Polisen ska nu ta prover så det kan säkerställas om oljan längs stranden verkligen kommer från flottens oljefat, fortsätter Jonny.

För att få bort oljan från strandkanten har kommunens miljökontor gett ett uppdrag till företag som ska suga upp det oljeblandade gruset på strandkanten.

– Vi polisanmäler händelsen och vill få reda på vem som är ägare till flotten och ansvarig för den. Det för att kommunen ska kunna kräva ersättning för de kostnader vi nu får för saneringen av strandkanten, samt bortforslingen av den stora flotten, förklarar Edita Platbardis som är miljöchef.

Mer läsning

Annons