Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omdebatterad högstadiefråga i politikernas händer

/

Ska högstadiet förläggas till Särna eller Idre?
– Det är en fråga som politikerna nu måste ta ställning till, förklarar kommunchef Stefan Linde, sedan han träffat representanter för föräldrarna i Särna och Idre under två kvällar.

Annons

Vid mötet gick Linde igenom den utredning som konsulten Magnus Jordan presenterat. En utredning där han förordade Idre om nödvändiga lokalanpassningar genomfördes.

– Efter mötet i Särna var jag övertygad om att Särna var det rätta alternativet, men efter mötet i Idre var jag lika övertygad om att Idre var rätt plats för högstadiet, summerar Stefan Linde, de två föräldramötena.

– Som jag ser det så är det nu viktigt att vi får ett bra och långsiktigt beslut. Även om det innebär att vi måste investera något så ska det ses i skenet av att vi då kan få en bra skola för många år framöver, säger Linde.

Föga förvånande fanns det ingen samsyn om högstadiets kommande placering. Föräldrarna i Särna förordade Buskoviusskolan med motivering att den är bäst och inte kräver några större ombyggnationer. Där finns också en större gymnastiksal.

Föräldrarna i Idre såg inte lokalproblemet som särskilt besvärande. Flyttas biblioteket finns de utrymmen som behövs. När det gäller aulan så finns ju även kulturhusets lokaler tillgängliga och vad gäller gymnastiksal så finns det även badhus vid skolan i Idre.

– Vi såg en rad brister i utredningen, till exempel när det gällde restider för elever i Foskros som var helt felaktiga men också vad gällde lokaler, säger Olav Nesset, förälder i Särna.

– För vår del är det viktigaste att kommunen lägger sina begränsade resurser på att skapa en bra skola där eleverna får en chans att gå ut med godkända betyg. Det är bättre att lägga pengarna på lärare än stora investeringar på ombyggnationer av skolan i Idre, säger Olav.

Vid föräldramötet i Idre poängterades värdet av att Idre låg centralt och de långa avstånd som en flytt av högstadiet till Särna skulle medföra.

Kristina Habacker, från Storsätern, presenterade en utredning som hon själv gjort på samtliga elevers restid till Idre, respektive Särna, utifrån Dalatrafiks busstider och Eniros vägbeskrivningar.

Där visade hennes uträkning att samtliga restider till Idre skulle bli kortare än 40 minuter för de flesta, längst restid skulle det bli för elever från Storbo och Gördalen med 43 minuter.

Till Särna blir restiden över en timme för barnen från Gördalen, Sågliden, Drevdagen, och Storsätern. Längst restid blir det för elever i Storbo som får 84 minuters resväg till Särna. De uppmäta restiderna är genomsnitt av resan till respektive från skolan då tiderna kan skilja. I Kristinas utredning finns inga resor från Särnstugan eller Rånäs med.

Magnus Jordan har även tagit med den väntetid som drabbar eleverna i dag och påtalar en möjlighet att använda flextider för skolskjutselever som får oönskade väntetider.

– Ytterligare några möten ska ske, sedan ska ett beslut tas på kommunstyrelsen den 21 februari och sedan i kommunfullmäktige den 5 mars då högstadiefrågan ska avgöras, säger Stefan Linde.

– Jag misstänker att det här är ett ärende där politiker inte nödvändigtvis kommer att följa partilinjer utan det kan bli en omröstning där politiker röstar efter eget tyckande, men det är demokrati och det är därför vi har politiker, säger Stefan Linde.

Mer läsning

Annons