Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyvakna björnar märks

/
  • När forskarna gjort sitt blev det en flygtur med helikoptern upp till mamma igen.
  • Lite färg på tungan skvallrar om att björnungen tatuerats på insidan av läppen.
  • Efter provtagningen vägdes björnarna.
  • Varje mätning och prov protokollförs mycket noggrant.
  • Professor Jon Arnemo gör honbjörnen klar för att operera in en sändare i buken på den. Därav den rakade fyrkanten på buken. FOTO: Björn Rehnström
  • De sovande björnungarna bars till den väntande helikoptern för att återförenas med familjen och väckas ur nedsövningen i lugn och ro med dem. Foto: Björn Rehnström

Annons

Det var på tisdagen som björnforskarna i det Skandinaviska björnprojektet samlades i berget strax öster om Rotälven, några mil norr om Älvdalen. En tidigare märkt hona hade gått ur idet med sina tre ettåriga ungar. Nu skulle ungarna märkas.

Med helikopterns hjälp sköts nu björnfamiljen med bedövningspilar och när bedövningsmedlet verkat efter några minuter började ett intensivt arbete med de fyra i björnfamiljen. En av ungarna och honan togs om hand i närheten av idet av Sven Brunberg, som är ansvarig för fältverksamheten och veterinär Åsa Fahlman.

Två av ungarna flögs ned med helikoptern till vägen vid Rotälven, där Professor Jon Arnemo och doktoranden Andreas Zedrosser, med hjälp av volontärer, tog hand om dem.

Sven Brunberg berättar att honor med nya ungar alltid lämnas i fred. Men när ungarna blivit ett år märks de också. Hanungarna märks med en tatuering under läppen och en plastbricka i örat, medan honungarna också får en sändare inopererad i magen.

Den sändare som professor Jon Arnemo opererade in i buken på honungen vid Rotälven, är drygt 20 centimeter lång och 22 millimeter i diameter.

Att man opererar in en så här pass stor sändare i björnungarna har upprört en del, som anser att det är rena djurplågeriet.

- Vi har nu gjort 180 sådana här operationer, varav ett 60-tal björnar nu har aktiva sändare i buken, men vi har inte kunnat se några biverkningar som helst, säger Sven Brunberg.

- I början tycket även jag att det kanske var lite omoraliskt att operera in sändare i dem, men nu tycker jag att det verkar vara en bra metod.

- En sådan här sändare är aktiv i upp till fem år och då slipper vi söva dem igen för att byta halsband eftersom de växer. När de vuxit färdigt får de sedan ett halsband med sändare.

De två björnungarna, varav den ena alltså var en hona och den andre en hane, mättes, vägdes, tatuerades och fick en plastbricka i örat.

Dessutom tog forskarna flera olika prover, som noggrant antecknades i den journal som varje märkt björn får.

I forskningens namn fick de två ungarna lämna från sig hårprov och vävnadsprov. Dessutom tas flera blodprover och avföringsprov på varje individ. Också doftprover från olika körtlar tas av de björnar som sövs.

- Sedan är det en hel stab av forskare som utför många olika tester och undersökningar av proverna, berättar Sven Brunberg. Testerna utökar kunskaperna inom många områden av den veterinärmedicinska forskningen.

Under tiden som björnungarna behandlades andades de hela tiden lugnt och tryggt. En av dem snarkade till och med och forskarna kontrollerade hela tiden tillståndet för dem.

När allt var klart bars björnungarna till den väntande helikoptern som lyfte upp dem i berget där deras nedsövda mamma och bror väntade. Var och en fick en spruta så att de vaknade och när bedövningsmedlet slutade verka lämnades den yrvakna björnfamiljen i fred.

Via sändarnas uppgifter kan forskarna sedan följa familjen under många år och ta fram ännu mer uppgifter om deras leverne i skogarna.

- Syftet med den här forskningen är att vi ska få mer kunskaper så att vi hela tiden kan få en bättre förvaltning av björnstammen, säger Sven Brunberg.

- Om det är någon som ser att vi håller på att jobba så får ni väldigt gärna komma fram och se vad vi gör, det är bara roligt, säger han.

Några fakta Skandinaviska björnprojektet:

Det södra björnforskningsområdet i projektet som är ett samarbete med Norge omfattar västra delen av Gävleborgs län, norra Rättvik, Mora, Osra och Älvdalen, norra delen av Malungs kommun och östra delen av Hedmarks fylke i Norge.

Omkring 50 björnar i hela området ska märkas i år, därav fyra björnfamiljer med omkring 15 medlemmar i Älvdalens kommun.

I Älvdalens kommun finns totalt 18-20 björnar med sändare. I hela området finns 63 björnar med sändare.

Björnhonor med nya ungar lämnas alltid i fred. Endast växande björnar av honkön får sändare inopererade i buken. När de slutat växa får de ett halsband. Alla ungar som märks får en gul märkbricka i örat samt en tatuering under läppen.

I Dalarna och Gävleborg finns uppemot 600 björnar enligt forskarna. I hela landet omkring 2 500.

Mer läsning

Annons