Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till Tre Toppar

/

Annons

Bestörtning, ilska och besvikelse. Så reagerade förespråkarna för projektete när de fick regeringens besked på torsdagen.Med glädje reagerade man däremot bland motståndarna hos Svenska Naturskyddsföreningen.

Det var på torsdagen, strax innan lunch som ödet beseglades för projekt Tre Toppar i Idre. Projektet har pågått sedan 1997 och går ut på att med hjälp av nya liftar, stugbyar och nedfarter skapa ett skidåkningsområde på Städjan samt bygga ihop anläggningarna Idre Fjäll och Fjätervålen.

Eftersom både Natura 2000-områden och andra naturvårdsområden är inblandade och att Städjan av många ses som en symbol för hela Dalarna, har projektet väckt mycket känslor och upprördhet.

Idre Fjäll, som är projektägare, Älvdalens kommun och länsstyrelsen bland andra har dock varit för projektet och sett mer till attt det skulle skapa många nya jobb för kommunen och fler turister till området. På torsdagen hade regeringen sitt sammanträde där man alltså sade ett deinitivt nej till projektet.

I beslutet säger regeringen att dte inte kan uteslutas att de alternativa projekten, bland annat Hemmeråsen, kan komma att bidra till en positiv utveckling för bygden, men utan att göra intrång i Natura 2000-områden.

Regeringen säger också att man kan getillstånd om "tingande orsaker som har ett väsentligt allmänintresse" föreligger, men då ska det vara fråga om en "plan eller ett rojekt som är oundgängligt för att skydda grundläggande intressen i människors liv, så som hälsa, säkerhet och miljö...." Projekt som enbart gynnar ett företag eller enskilda omfattas inte av detta resonemang.

Sammanfattningsvis, skriver regeringen: " ....förutsättningar för att ge tillåtelse till att tillstånd till projektet Tre Toppar lämnas enligt Natura 2000-bestämmelserna saknas.

I en radiointervju på torsdagen sade miljöminister Andreas Carlgren:

- Vi vill stödja projekt som förenar utveckling med hänsyn till naturvärdena och projektet hade starka skäl att genomföra det. Men i vägningen mot Natura 2000, naturreservat och bland annat riksintresse för rennäringen är naturvärdena naturvärdena i detta fall orubbliga.

Mer läsning

Annons