Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till MC-körning

/
  • Nu är det slut på motorcykelåkning på Monztabanan i Älvdalen. Ett beslut som länsstyrelsen fattat och som kommer att överklagas.

Annons

I länsstyrelsens beslut ställs inga som helst möjligheter för Älvdalens Halkbana, ekonomisk förening, att fortsätta med den motorcykelverksamhet, som man lyckades få en bra fart på under fjolåret efter en storsatsning. Sommarens körtider var i princip fullbokade och både hotellet och vandrarhemmet Tre Björnar har varit fullbokade inför dessa körövningar.

- Det är så mycket vansinnigt i det här beslutet, säger Anders Lundquist, som berättar att man kommer att både begära omprövning och inhibition av detta beslut samt överklaga det till högre instans.

- Det här innebär katastrof. Alla är överens om att vi måste få hit folk och övningarna på Monztabanan är en anledning för folk att komma hit.

Det finns många märkligheter i beslutet från länsstyrelsen. Man pratar bland annat om harrens reproduktion och buller. Vi får gärna göra med tunga lastbilar här, men inte motorcyklar som är godkända för att köras i trafik. De motorcyklar som körs här är inga tävlingscyklar.

- Märkligt är också att man förbjuder en verksamhet som Trafiksäkerhetsverket och regeringen vill ha. Meningen är ju att de kurser och övningar som sker här ska minska olyckorna med motorcyklar, vilket är ett viktigt område.

- Det drabbar också tredje man på det sättet att många redan bokat in semester och boende för att komma till Älvdalen och övningsköra med sina motorcyklar.

- Beslutet är helt obegripligt och kan inte vara annan än en kollektiv bestraffning av MC-åkarna och Älvdalen.

- Man kan inte förbjuda allt, Älvdalen ska inte bli någon knäpptyst fäbod som 08-or ska vila upp sig i.

Länsstyrelsens beslut förbjuder all form av körning med motorcyklar på banan från den första juni. Anledningen till att länsstyrelsen alls tog upp frågan är att både fast- och fritidsboende i byarna runt halkbanan överklagat tillståndet som den ekonomiska föreningen tidigare fått av länsstyrelsen för sommarverksamhet med kurser och övningar för motorcykelåkare.

Mer läsning

Annons