Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moa har aldrig varit utomlands

/
  • Ing-Marie Bergman, internationaliseringsansvarig på Älvdalens Utbildningscentrum instruerar Moa Folkesson i hur man håller ätpinnarna, inför Moas avresa till Japan på söndag.
  • På söndag bär det av till Japan för Moa Folkesson i Älvdalen, som aldrig varit utomlands förr.

Hon har aldrig varit utomlands. Hon har aldrig flugit. På söndag åker hon utomlands för första gången. Och inte nästgårds direkt. Då lyfter hon nämligen från Arlanda. Femton flygtimmar senare landar hon i Japan, där hon ska praktisera i fyra veckor. Men Moa Folkesson i Älvdalen är inte det minsta nervös.

Annons

18-åriga Moa Folkesson i Älvdalen är nog egentligen ganska så ovanlig; hon har aldrig varit utomlands och aldrig flugit, som många av sina kompisar.

Ja, alldeles riktigt sant är inte det där. Hon har faktiskt varit utomlands.

– Jag tror vi åkte skidor några hundra meter in i Norge när jag var liten, säger hon och skrattar.

I dag går hon sista året på samhällsvetenskapliga programmet på Älvdalens Utbildningscentrum och nu ska hon ta igen det som hon missat förut. Med råge.

Hennes skolkamrater på Älvdalens Utbildningscentrums många turismrelaterade utbildningar brukar skickas runt till många olika och avlägsna länder för praktik i sammanlagt 15 veckor under studietiden och det finns speciella pengar att söka för sådana praktikveckor.

På de teoretiska programmen finns inte samma resurser och egentligen bara tre veckors praktik i årskurs tre.

– Men eftersom hon ska så långt så fick hon fyra veckor, berättar Ing-Marie Bergman, som blev rejält förvånad då Moa själv föreslog att hon skulle åka till Japan för praktik. När hennes klasskompisar åkte i fjol visste hon inte riktigt vad hon ville.

I Japan ska hon besöka Hokkaido, den nordligaste delen av landet, där bland annat det heliga berget Fuji ligger.

– Jag tycker att Japan är ett intressant land. Och i skolorna är det mycket annorlunda mot här, med bland annat skoluniformer och ett mycket högre studietempo.

– Under sina fyra veckor i Japan kommer Moa nu att få besöka flera olika skolor med elever i olika åldrar. Hon ska bo hos olika värdfamiljer och hon ska hinna med ett späckat program som också innehåller en del turistande och besök vid bland annat en Volvo-anläggning i Japan.

Förberedelserna inför praktiktiden har bland annat bestått i att kontakta företag i Älvdalen och Leksand (där man har mycket affärer med Japan sedan förr) för att få ihop pengar till resa och uppehälle.

– Det har gått så bra så nu fattas bara fickpengar egentligen, säger Ing-Marie Bergman.

Allt klart alltså för Moas fösta flygresa och första resa utomlands. Nu är hon väl nervös?

– Nej, men jag ser verkligen fram emot att åka på söndag, säger hon och ler.

Ing-Marie Bergman berättar: – Hennes kompisar är nästan lite oroliga för henne, eftersom hon inte är ett dugg nervös inför resan, säger hon.

Under sina veckor i Japan ska Moa också sprida kunskap om Sverige och Älvdalen bland de skolor hon besöker.

Mer läsning

Annons