Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölken kommer att försvinna

/
  • Kommunalrådet Kjell Tenn är en av de som hävdar att man inte beslutat att ta bort skolmjölken.

Jodå, mjölken till skolbarnen tas bort från nyår. Trots att den politiska majoriteten påstår motsatsen. Och maten blir sämre och mindre god än den är nu.

Annons

Tidigare här på DT.se skrev vi att mjölken till skolmaten kommer att tas bort i Älvdalens kommun. I måndagens tidning dementerade kommunalrådet Kjell Tenn och hans partikamrater Göran Olsson och Maria Eriksson tidningens artikel.

"Förskolebarn och skolungdomar kommer att ha samma tillgång som tidigare till mjölk i kommunens förskolor och skolor, även då vårterminen 2012 påbörjas. Det är en självklarhet och kommer att så förbli". Så skrev de tre centerpartisterna i en insändare i måndags. Detta "faktum" uttalades också under måndagens fullmäktigemöte från talarstolen, av bland andra Lisbeth Mörk Amnelius.

Men, de har fel. Enligt kostchefen Eva Tärnblom Eriksson på Älvdalens kommun så stämmer artikeln i Mora Tidning helt med verkligheten.

Hon berättar att beslutet om skolmjölken ingick i ett sparpaket som togs redan i juni i år. I konsekvensbeskrivningen hon gjorde då framgick, precis som Mora Tidning skrivit, att kostavdelningen fått i uppdrag att spara 400 000 kronor. För att detta skulle kunna genomföras måste mjölken tas bort i skolorna. Denna besparing skulle ge omkring 100 000 kronor. De övriga 300 000 kronorna skulle enligt kostchefens konsekvensbeskrivning ske genom att köpa in billigare råvaror; mer fisk som ungarna inte tycker om, billigare kyckling och andra varor från utlandet. Pannkakorna, som man i dag köper från Ludvika, är hälften så dyra när de köps från Estland.

- Det stämmer att mjölken ska tas bort och att besparingarna på råvaror måste göras, säger Eva Tärnblom Eriksson på tisdagen till Mora Tidning.

– Jag vill inte göra detta och det har jag sagt till politikerna, men så länge jag inte har något annat besked så kan jag inte göra något annat.

- Mjölken innehåller många näringsämnen och en del barn får inte riktig mat hemma. Alla tycker inte om alla maträtter varje dag heller. Och då är det ju bra om de kan ta ett glas mjölk och en smörgås, så att de åtminstone orkar med skoldagen, säger Eva Tärnblom Eriksson.

Mer läsning

Annons