Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljönämnd anmäler Fortum

Annons

Nu vill nämnden att miljöåklagare utreder saken. Fortum reglerar älven mer än de får enligt domen och tror att det sker av snöd vinnings skull, menar nämnden.

Under många år har bland annat fiskare i Österdalälven nedströms Åsens kraftverk klagat över att älvdans regleras för hårt. Man har menat att Fortum släpper på för mycket vatten, ändrar vattenflödet för hastigt och gör för stora förändringar i vattenflödet och att vattendomen inte tillåter denna högre reglering.

Under juni upprördes fiskare och ortsbor i övrigt över att älvdalen vid ett tillfälle praktiskt taget var helt tom på vatten och det var bland annat detta som fick miljönämnden att nu lämna in sin anmälan.

Med hjälp av Fortums egna siffror för vattenföringen konstaterar nämnden att Fortum vid hela 76 tillfällen bara under fjolårets sommar brutit mot den vattendom som finns för Åsens kraftverk.

De misstänkta tillfällen är uppdelade på 47 tillfllen då man ökat mer än tillåtet inom två timmar, 11 tillfällen då man tappat mer än man får göra enligt domen och 15 tillfällen då man ökat vattenflödet mer än de tillåtna 40 kubikmeter per dygn som domen föreskriver. Vid ett av dessa tillfällen ökade man tappningen med 65 kubikmeter på en timme och vid flera tillfällen med nästan det dubbla.

- Vår förhoppning är att länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, ska lämna över ärendet till miljöåklagare som visar om Fortum gjort sig skyldig till brott mot både vattendomen och Miljöbalken, säger miljönämndens ordförande Peter Egardt, s.

- Det är för mycket för att det ska kunna skyllas på mänskliga faktor, det verkar helt enkelt som man satt i system att överskrida vattendomen.

Samtidigt som man nu anmäler Fortum för brott mot vattendomen och Miljöbalken begär miljönämnden nu också att länsstyrelsen ser till att miljönämnden också får ta del av siffrorna för hur Fortum har reglerat Österdalälven under fem år tillbaka i tiden. Detta för att kunna konstatera om 2006 var ett undantag.

- Helt uppenbart är att Fortum under sommaren 2 006 inte haft för avsikt att följa vattendomen, säger Peter Egardt.

- Miljönämnden kan inte för ett ögonblick tro att ett bolag i Fortums storlek inte besitter kompetens att bedöma och hantera vattendomar utan det är, misstänker miljönämnden, snöd ekonomisk vinning som ligger bakom åsidosättandet av domen.

På Fortums informationsavdelning vill man inte kommentera en pågåendee utredning.

Mer läsning

Annons