Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat och hantverk på Finnmarksdagen

/
  • Blommar. Ingen annanstans kan det blomma mer än i Villa Blåkula, åtminstone inte så nära fjället.
  • Djurkul. I Rutnäs finns de kramgoa smådjuren. Här är det ettåriga Emilia Eriksson, från Lima, som hälsar på en liten kanin.
  • Minne. Måntro om det var en sådan här moped jag hade.
  • Bilutställare. En hobby att visa upp, det har Micke Bozell med ett helt garage i 50-talsstil.
  • Inga bullar. I slogboden vid bystugan försvann Tåttes och Mickes kolbullar snabbt.
  • Hantverk. Josefine Håll från Sollerön hjälper sin mormor och morfar Alf och Aina Fredriksson med ullen till ullsockarna. ”Vi har sålt massor”, bedyrar Josefine.

Annons

- Ingen mer mat! Allt är uppätet!

Orsaprofilen "Tåtte" Rosen finns varje år med på Finnmarksdagen i Lövnäs. I år som en av många entusiastiska kolbulleförsäljare.

Där ljög han lite som vanligt, det fanns en kolbulle kvar, avsedd för personalen och tidningen bjöds att smaka. En kolbulle flamberad i "Jäger" som extra krydda.

Tunnbröd och mat i alla dess former, allt hantverksmässigt lagat. Det gör att ingen behövde svälta efter resan till Lövnäs och åt, det gjorde besökarna med glädje.

Det som lyfter Finnmarksdagen utöver all mat är hantverkarna. I Lövnäs saknas skräp och tingel-tangel. Här handlar det om hantverk och hantverkskonst. Antagligen är det vad som får hela norra Dalarnas befolkning att besöka just Finnmarksdagen. Allt inramat med musik.

Efter några år var nu åter hela byn öppen och utåt sett var allt frid. Villa Blåkula med en trädgård, som är en raritet, var åter öppen.

Skyltar visade dock på att helt överens är inte byborna och skrapade man lite på ytan märktes det att arrangemanget delades mellan Badhusföreningen och byarådet.

För besökaren var det glädjande att alla de traditionella aktiviteterna fanns kvar, men också möjligheten att besöka Villa Blåkulas trädgård och de små djuren i Rutnäs. Nytt var även Micke Bozells bilutställning i det egna garaget, där det fanns mer än en pärla att beskåda.

Bygdedagarna i Älvdalen fortsätter med Blyberg, Evertsberg, Västäng, Wäsa och Klittens dagar.

Mer läsning

Annons