Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martins känsla och Torstens snabbhet räddade liv

/
  • Martin Salmonsson i räddningstjänsten förstod att en olycka inträffade och hans snabba insats ledde till att en av de två i den maskin som gick genom isen kunde räddas.

Martin Salmonsson, deltidsbrandman på räddningstjänsten i Idre, satt i sin egen bil på väg att lämna Idre för att åka till informationsmötet om varg i Flötningen. Han pratade då i telefon med en god vän som körde en skogsmaskin.
– Plötsligt brakade det till och han skrek till, sedan blev det tyst, säger Martin dämpat dagen efter.
Det Martin hörde var hur den stora skogsmaskinen åkte igenom isen i den tragiska olyckan som skedde just då, något som Martin varken förstod eller misstänkte just då.

Annons

Det är dålig telefontäckning i området, men Martin försökte ringa tillbaka utan svar.

– Då ringde jag Torsten Emretsson, som också är bekant med han som körde skogsmaskinen vid den stora skogsfastigheten ute vid Skärvagen, berättar Martin.

Torsten bor i Storbo, som ligger tolv km från Skärvagen och betydligt närmare än Idre.

– Jag anade oråd, men hade inget att gå på mer än det avbrutna telefonsamtalet, säger Martin.

Känslan att något hänt fick dock Martin att slå larm och han återvände till räddningsstationen där en befälsbil och en bandvagn ryckte ut, samtidigt som polis och ambulans larmades.

Då var Torsten Emretsson redan på väg mot Skärvagen från Storbo.

– Jag var också på väg till varginformationsmötet, och höll på att byta om. I stället klädde jag mig snabbt och gav mig iväg mot Skärvagen, berättar Torsten, dagen efter dramat.

Torsten kände till att det arbetades med att bryta en timmerväg för att köra ut skog från en planerad drivning.

– Det gick fort, jag var ensam och hade ingen aning om vad som väntade. När jag var nästan framme såg jag i mörkret spåren från skogsmaskinen som gick ut över myren och jag pulsade efter i spåren.

– Efter ett tag tyckte jag mig se något lyse, men hörde sedan hur någon skrek. Jag sprang så mycket jag orkade i snön och ser plötsligt en kille komma i mörkret. Han var väldigt illa däran och kraftigt nedkyld, ytterkläderna hade han tagit av sig. Därtill var han chockad av olyckan. Han ropade också om att det var en till som kanske drunknat.

Torsten tvingades snabbt ta ett svårt beslut, att koncentrera sig på att rädda han som på egen hand tagit sig upp ur skogsmaskinen.

– Han stödde sig på mig och vi kom fram till min bil där jag kunde trycka in honom i värmen. Sedan körde vi tillbaka till gården där jag hjälpte honom av med kläderna och jag såg till att han kom in i en dusch. Sedan masserade jag honom varm med sängkläder innan ambulansen kom, berättar Torsten.

För Torsten kom sedan oron för att den andra grabben.

– Tänk om han tagit sig upp på isen och jag missat honom, funderade Torsten, som på egen hand kämpat sig fram genom djup snö och funnit den överlevanden killen.

Vid tiotiden på kvällen kunde sedan dykare från räddningstjänsten finna den saknade som följt med skogsmaskinen ner genom isen.

– Tänk om vi avslutat samtalet 30 sekunder tidigare, då hade ingen börjat leta i tid, funderar Martin Salmonsson.

Nu agerade i stället Martin snabbt och korrekt med lokalkännedom och Torsten Emretssons snabba insats räddades en av de två grabbarna.

– Men det känns ändå väldigt tungt, säger Martin, som var med hela kvällen på olycksplatsen.

Mer läsning

Annons