Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lomkällan söker ny arrendator

/
  • Nu är Lomkällan stängd, men förhoppningen är att finna en entreprenör som är intresserad att driva skogsmuseet.

Skogsmuseet Lomkällan i Särna söker nu i annonser nya arrendatorer. Det sedan Älvdalens Turistförening valde att avsluta sitt uppdrag redan efter ett år.

Annons

Skogsmuseet Lomkällan i Särna är en pärla vid infarten till Dalarnas fjällvärld, men det är en pärla utan verksamhet för stunden.

Det var för ett år sedan som dåvarande stiftelsen avslutade den ambitiösa driften av skogsmuseet på året runt bas. Kommunens bidrag räckte inte och föreningen drog sig ur verksamheten.

Med kort varsel kom uppdraget i stället att gå till Älvdalens turistförening som skrev ett treårsavtal, ett avtal som kunde sägas upp av båda parter efter ett år. Så blev det också då turistföreningen valde att avsluta sin verksamhet redan efter en säsong.

Därför söker kommunen nu en ny arrendator till verksamheten.

– Lomkällan är en pärla och kommunen vill att det ska vara en entreprenör som kan utveckla verksamheten, förklarar Karin Ardefelt på näringslivskontoret, som har i uppdrag att finna en ny arrendator till Lomkällan.

– Vi vill få in en affärsplan för den tänkta verksamheten. Det vore också intressant med en entreprenör med ett nytänk, fortsätter Karin.

Beroende på de planer och tankar som den blivande arrendatorn har så finns också möjligheten att få ett kommunalt bidrag på 300 000 kronor för driften av anläggningens museidel.

– Det är kommunstyrelsen som hanterar bidraget till Lomkällan och inte barn och utbildningsnämnden, trots att det handlar om en kulturinsats som för porfyrmuseet i Älvdalen.

– Det är en kvarleva sedan den gamla stiftelsen och deras avtal med kommunen, förklarar kommunchef Stefan Linde.

Samtidigt som Älvdalens kommun söker en entreprenör till Lomkällan så söker även Länsstyrelsen en entreprenör för Restaurang Njupeskär och Idrefjällens Golfklubb söker en restauratör till sin golfrestaurang för nästa sommar.

Mer läsning

Annons