Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Live-TV: Efter DT:S granskning: Regiondirektör sägs upp

Artikel 26 av 36
Krisen på Region Dalarna
Visa alla artiklar

Ledningen för Region Dalarna sammanträdde på förmiddagen för att diskutera DT:s granskning och framtiden för regiondirektör Tiina Ohlsson. Därefter kallade de till en presskonferens, där de meddelade att ett helt enigt arbetsutskott föreslår att Tiina Ohlsson sägs upp. "Det har varit en smärtsam process", säger ordförande Leif Nilsson.

Annons

Se presskonferensen i sin helhet samt kommentarer från Ledarredaktionens redaktör Jens Runnberg samt Journalisten Anders K Gustafsson som granskat Region Dalarnas Ledning.

Detta har hänt:

16/11 DT publicerar en artikel där kritik mot regiondirektörTiina Ohlsson läggs fram. Huvudkritiken rör en hemlig arbetstidskartläggning av en avdelning som pågått i fem månader, men det finns även kritik bland annat om Ohlssons folkbokföringsort och om att hon attesterat bluffakturor för nästan 100 000 kronor. Ohlsson bemöter kritiken i en artikel i samband med den publiceringen.

17/11 Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson håller med om delar av vad som sagts, men ger sitt stöd till Ohlsson.

14/12 DT avslöjar att Tiina Ohlsson fattat beslut att anlita en av landets mest kända mediekonsulter för krishantering. Priset var 312 500 kronor inklusive moms.

16/12 DT:s politiske redaktör riktar hård kritik mot Tiina Ohlssons köp av krishantering.

18/12 Region Dalarnas ordförande, samt en rad av dess chefer uttalar, i ett svar till Runnberg, sitt stöd för Tiina Ohlsson och pekar ut en enskild medarbetare som påstås driva en vendetta mot henne.

20/12 Den person som pekas ut av ledningen talar ut i DT. Personen har inte namngetts i ledningens öppna brev, men personen säger att den blivit namngiven av Leif Nilsson på ett stort personalmöte på Region Dalarna. Leif Nilsson förnekar detta.

20/12 Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson DT:s reporter frågar i en intervju varifrån denne fått källskyddat material, vilket kan vara olagligt enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Nilsson menar att den person som pekats ut har hotat med att gå till medierna. I intervjun medger Nilsson också att Paul Ronges tjänster varit för dyra.

20/12 Flera experter på yttrandefrihet kritiserar Region Dalarnas syn på meddelarfrihet och Leif Nilssons fråga om källskyddat material.

20/12 Ingen av de chefer som undertecknat det öppna brevet vill uttala sig.

21/12 Moderaterna i Region Dalarnas styrelse är kritiska till hanteringen: "Nu har man ställt till det"

22/12 DT avslöjar att krishantering var något som Region Dalarnas upphandlade kommunikationsbyrå redan erbjöd. Rutinerna för upphandling följdes inte när Paul Ronge kontrakterades.

27/12 DT avslöjar att ett beslutsprotokoll upprättades och skrevs under först efter att DT:s reporter efterfrågat det. "Kan vara olagligt", enligt juridisk expertis. Sofia Jarl (C) menar att hon trott att allt var korrekt hanterat.

28/12 Moderaterna i Region Dalarnas styrelse kräver att revisorerna utreder alla turer: "Ledningen kan behöva bytas ut".

29/12 "All den kritik som har förts fram är väl underbyggd" säger en tidigare anställd på Region Dalarna som berättar om att kritik inom organisationen kunde leda till repressalier.

29/12 Socialdemokraternas aviserar att de saknar förtroende för Tiina Ohlsson och att Leif Nilsson också får kliva av.

29/12 Peter Hultqvist, ordförande för Socialdemokraterna Dalarna, redogör för skälet till beslutet från partiet.

29/12 Så tycker s-topparna om framtida ledning för Region Dalarna.

30/12 Landstingspolitikern Katarina Gustavsson (KD) vill avveckla Region Dalarna.

30/12 Centerpartiet vill avvakta i förtroendefrågan om Region Dalarna

31/12 Krisen i Region Dalarna: C-kritik mot Socialdemokraternas agerande

2/1 Vice ordföranden Sofia Jarl (C) medger att stödet för regiondirektören var förhastat.

4/1 Kristdemokraterna i Dalarna kräver extramöte om Region Dalarna för att bryta dödläget

5/1 Det blir ett extra möte i Region Dalarnas arbetsutskott för att diskutera framtiden.

9/1 Det står klart att regiondirektören är arbetsbefriad i väntan på beslut.

Alla artiklar i
Krisen på Region Dalarna