Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkboden åldersdaterad

/
  • Kyrkboden i Idre har nu fått en ålder. Rest 1732 och därmed blir den i år 280 år gammal.

Kyrkoboden i Idre är en gammal trälada, nu har den också fått sin ålder fastställd till att den är rest 1732.
När fornminnesföreningen i Särna lät undersöka ett antal äldre hus i ett "barkbrödprojekt" så passade även församlingen på att åldersbestämma kyrkladan.

Annons

Det finns inte särskilt många riktigt gamla fastigheter i Idre. Kyrkboden nedanför kyrkan är knappast den äldsta byggnaden i socknen, men ändå tillräckligt gammal för att ha varit med när Linné besökte Idre.

Det är Bertil Israels från Svärdsjö som åldersbestämt ett antal lador och härbren i det så kallade "barkbrödsprojektet".

– Vi vill se om dåtidens befolkning systematiskt skar av barken för att blanda ut det lilla korn som skörden gav, säger Elon Andersson.

Han har noterat hur ett antal stockar i gamla lador har skåror som efter knivar. Genom att åldersbestämma de stockarna går det sedan att para ihop dem med kända nödår.

– Men jag tror att folk i förebyggande syfte skar av barken för att vara beredda att kunna blanda ut säden med bark om skörden skulle slå fel, säger Elon.

För projektets räkning provborrades fem byggnader runt Särna. Det handlade om ett härbre från Hols Sörberget som visade sig ha sina yngsta årsringar från 1772. Därmed är det rimligt att tro at den ladan restes 1973. I Bornåsjösätern fanns ett liknande härbre som flyttats dit från Sörberget och som var byggt enligt samma mall . Det härbrets ålder anses vara från 1788.

En lada, som antagligen ursprungligen var ett båthus i Nordomsjön och sedan byggts på, visade sig vara rest 1824 och påbyggt 1858. I Nordomsjön fanns även en loftbyggnad från 1858. Den sista ladan återfanns i Hea och den var rest av ihopplockat virke från 1810 och 1812.

– Det vi nu ska göra är att se om vi kan para ihop nödår med de år då de här ladorna restes med stockar där barken uppenbarligen först skurits bort, säger Elon Andersson.

Det äldsta härbret i Hols i Sörberget ska ha rests 1772-1773, år som ska ha varit nödår.

– Vi vet inte hur det är med de andra årtalen, men det får vi ta reda på, säger Elon Andersson.

Vid samma undersökning togs det borrprov på flera andra byggnader. Den äldsta stocken återfanns i en fäbod i Vålhån vid Öjvallberget som var rest av gamla torrfuror. Där var den äldsta stocken från 1440-talet.

Den äldsta byggnaden blev kyrkboden i Idre som uppfördes 1732.

Mer läsning

Annons