Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ändrade sig om mjölken

Många turer har det varit. Men nu är det klart att skolbarnen i Älvdalen ska få sin mjölk till skolmaten sedan kommunledningen ändrat Buns beslut från i juni.

Annons

På onsdagen ringde kommunchef Stefan Linde till Mora Tidning och bekräftade att besparingen på mjölken tagits bort.

– Jag har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att hitta en annan besparing på 100 000 kronor inom kommunen och denna besparing ska inte belasta Barn- och Utbildningsnämnden, säger Stefan Linde.

– Anledningen till att detta inte kommit fram tidigare är att både kostchefen (Ewa Tärnblom Eriksson: reds anm.) och jag varit sjuka så det har inte nått fram till alla berörda.

De övriga 300 000 kronor som kostenheten ska spara, enligt Barn- och Utbildningsnämndens beslut i juni, står dock kvar. Enligt kostchefens konsekvensbeskrivning inför beslutet innebär detta att populära maträtter kommer att tas bort, fisk som inte är populär, men billigare, kommer att serveras och billigare mat och råvaror att köpas in från utlandet. Bland annat pannkakor och kyckling. Pannkakorna köps i dag från Ludvika, men eftersom de kostar bara hälften så mycket i till exempel Estland så kan de nu mycket väl köpas in därifrån för att kostenheten ska kunna hålla budget nästa år.

Kostchefen Ewa Tärnblom har ända sedan beslutet togs i juni i Barn- och Utbildningsnämnden varit inställd på att hela besparingen ska genomföras. Nu slipper hon besparingen på mjölken, men måste genomföra övriga besparingar på maten för skolbarnen.

Mer läsning

Annons