Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kökschefer fostras i dalafjällen

/
  • Alex Pop, Malin Flygar och Ludvig Nyberg går kökschefsutbildning och får här testa sin kunskaper i älvdalens utbildningscentrums restaurangkök.

Älvdalens utbildningscentrum satsar på att bli ett utbildningsnav för besöksnäringen och gör det framförallt med ett samarbete med näringen i Sälen. Tanken är att erbjuda utbildning i kombination med arbete för säsongsanställda.

Annons

Först ut var kökschefsutbildningen, som initierades för ett år sedan. Den vänder sig till kockar som kombinerar arbetet i restaurangköken med studier och praktik.

– Det handlar om arbetsledarutbildning, men också kurser i kreativ matlagning, berättar Christer Persson på Älvdalens utbildningscentrum.

Merparten av utbildningen är förlagd till Sälen, men vid några tillfällen kommer det fina restaurangköket som finns i Älvdalen till nytta, som när tidningen besökte de blivande kökscheferna.

– Jag jobbar på Olarsgården i Sälen och har redan jobb, men det här gör att jag förhoppningsvis ska bli än bättre, säger Malin Flygar från Lima, medan hon tillreder oxhjärta.

Alex Pop från Rumänien gör sin andra säsong i Sälen.

– Ifjol jobbade jag på Majkens i Lindvallen och i vinter ska jag vara på Tranan på Kläppen. Den här kurser ger mig massor av kunskap och jag har lärt mig väldigt mycket, som om ekonomi och ledarskap, säger Alex

Besöksnäringen är stor i Dalarna och Älvdalens utbildningscentrum har fått finansiering för den pågående kökschefsutbildningen och ligger nu i startgroparna för nya kurser med planerad start hösten 2016.

– Vi planerar nya utbildningar och har ansökt om att få starta cykel och skidinstruktör, skidanläggningstekniker och ledarskapsutbildningar, berättar Michael Rocking som jobbar med olika projektutbildningar åt Älvdalens utbildningscentrum.

– Det här är yrkeshögskoleutbildningar som vuxit fram i ett nära samarbete med branschen som efterfrågar just den här typen av utbildningar, fortsätter Michael.

Tanken med utbildningen är att den läggs upp över lite längre tid spå eleverna ska kunna kombinera arbete med studier och syftet är att fler ska kunna få jobb på åretrunt basis.

– Just skidanläggningstekniker är ett bra exempel på en sådan utbildning som vi nu hoppas få igenom, likaså tror vi på kombinationen cykel- och skidinstruktör.

– Vi ser också våra gymnasieutbildningar som en del i helheten för att utbilda den personal som besöksnäringen efterfrågar, säger Christer Persson.