Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för mc-åkning trots buller

/

Annons

Det var inför fjolåret som Monztabanan blev ett begrepp i motorcykel Sverige. En centralt placerad bana som mycket väl lämpade sig för teknikträning.

Banan arrenderades ut till ett företag som snabbt fick in de bokningar som behövdes.

Snabbt kom även protester från de närmaste grannarna som klagade på bullret från motorcyklarna.

Efter ett antal turer och överklaganden var frågan om motorcykelåkning åter uppe i miljönämnden.

Där beslutades det om att tillåta motorcyklar på Monztabanan vid 25 av 170 tillfällen under sommarhalvåret.

Det handlar också om betydligt tuffare bullerkrav liksom en tydligt skrivning om vilka tider som banan kommer att vara öppen.

- När det gäller bullerkraven så kommer det att maximalt få handla om 55 decibel under vardagar och lördagar medan det är 50 decibel som gäller för söndagar, förklarar miljönämndens ordförande Peter Egardt.

De tider som banan kommer att vara öppen blir vardagar mellan klockan nio fram till klockan fyra på eftermiddagen. Det med en timmes lunchpaus. På söndagar är starttiden för motorcyklisterna satt till klockan tio.

- När det gäller bullernivåerna blir det svårt att klara gränsen på 50 decibel. För att göra det måste vinden ligga på åt rätt håll, menar Peter Egardt.

Utan tvekan handlar motorcykelåkningen på Monztabanan om en konflikt mellan näringsintressen och de bullerstörningar som verksamheten upplevs föra med sig. Därtill kommer att området även anses påverka det rörliga friluftslivet.

- När säsongen är över kommer verksamheten att utvärderas, poängterar Peter Egardt.

Mycket talar dock för att det kan komma överklaganden på det beslut som nu fattats av miljönämnden i Älvdalen.

- Den sänkning av bullret som jag upplever att redan har skett gör att det inte upplevs lika störande i år som under fjolåret, säger en intillboende. Det efter att banan redan haft ett par dagars verksamhet på dispens, men nu kan verksamheten åter drivas under ett antal sommardagar.

Mer läsning

Annons