Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till skyddsjakt på Idrevarg

Idre samebys begäran om skyddsjakt på varg beviljas nu av länsstyrelsen.

Annons

Det finns åter en varg i renskötselomårdet öster om Idre, konstaterar Länsstyrelsen Dalarna. Myndigheten bedömer att det rör sig om den varg som sedan i höstas spårats i området, men som nu börjat ta renar.

Länsstyrelsen tror att risken är stor att den kommer att fortsätta riva renar och beviljar därför ansökan om skyddsjakt.

- Vi bedömer att det blir svårt att förebygga vargangrepp. Det finns inte någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att förhindra att vargen orsakar mer skada, säger Henrik Thurfjell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Under de senaste två veckorna har samebyarna i Idre och på andra sidan länsgränsen mot Härjedalen sett spår av en varg som rört sig mellan renskötselområdena. Förra veckan var vargen in i renhjorden och tog renar. Sannolikt är det samma varg som spårats i området redan i höstas. Innan renarna flyttades ned för vinterbete ställde dock vargen inte till några problem för rennäringen.
Skyddsjakten på vargen i Idre startar när snöförhållandena är goda och det går att spåra vargen. Jakten kommer att utföras av personal som länsstyrelsen utser. Som längst kan jakten pågå fram till den 20 februari.

Mer läsning

Annons