Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till nedskärningarna som drabbar unga

Det blev, precis som väntat, ja till de nedskärningar för barn och ungdomar som retat upp så många i Älvdalen då kommunstyrelsen sammanträdde på måndagen. Senare i dag ska kommunfullmäktige ta det slutgiltiga beslutet.

Annons

Majoriteten, bestående av C, M, Kd och Kommunlistan trumfade igenom sitt förslag till besparingar i nästa års budget. Ett förslag som innebär, bland mycket annat, nedskärningar bland personal på förskola och grundskola, stängning av alla tre fritidsgårdar i kommunen, indragning av mjölk och sämre mat till skolbarnen.

Minoriteten, S och Mp kom med sitt motförslag - som Mora Tidning beskrev i måndagens tidning, ett förslag som i det mesta håller med majoriteten om nedskärningar för att spara totalt 12 miljoner. Skillnaden var att minoriteten i stället ville höja skatten med 40 öre, ta bort det halva kommunalrådet (Nils-Åke Norman) och ha kvar lönebidragen, vilket bara det skulle ge en ordentlig nettovinst eftersom de lönebidragsanställda betalar kommunalskatt.

Ett tiotal småbarnsföräldrar och andra hade ställt upp som åhörare och många av de långa inläggen från de olika politiska sidorna riktades direkt till dem.

Majoriteten menade att man tar ansvar för den ekonomiska utvecklingen i kommunen och att man måste göra de här nedskärningarna för att få ordning på ekonomin. Majoriteten beskyllde också - genom Nils-Åke Norman - minoriteten för att vara populistiska genom att vilja höja skatten.

Klockan 17 börjar fullmäktige som ska behandla Kommunplan 2012 , där nedskärningarna finns med i budgeten för nästa år.

Mer läsning

Annons