Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Islykta sprider värme

/

En jultradition som sprider ljus, det är Ove Perssons stora islykta. Byggt av isblock som sågats loss från en närbelägen vik.
– I år gör vi en lite mindre islykta, påpekade Ove innan det stod klart att årets isbygge blev det största hittills.

Annons

Tio varv med fem isblock och på det en stor isplatta, Det hela kröntes slutligen av en gigantisk isstjärna. Det blev resultatet av Ove och hans släkt och vänners isbygge.

– I år var det fin is att såga, konstaterade Ove och delegerade isblockssågningen till barnbarnet John och hans kompis Tommy Nilsson.

Allt högre på det hala underlaget stod Oves son Torbjörn och sågade till isblocken så de passade in i bygget.

Traditionen att bygga med is har Ove lånat från hans bror Sture, som genom åren förgyllt Särna med isskulpturer utöver det vanliga.

I bydelen Västanå i Idre är det i stället en jättestor islykta med inbyggd belysning, som kommer att lysa upp grannskapet. När julen närmar sig så dekorerar Ove den med en "God Jul hälsning" som sedan bytts mot en nyårshälsning till nyår.

Att julen sedan varar till påska må vara en sak. Oves islykta brukar överleva även påsken, innan solens värme gör sitt och den sakteliga krymper ihop för att ge plats för den annalkande våren om fyra månader.

Mer läsning

Annons