Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen hjälp från Sjukresor

/
  • Ingen hjälp. Sjukresor tyckte att Leif Eggefalk kunde ta tåg och buss hem från Norrköping efter en trafikolycka då han av läkaren fått order på att resa liggande eller med benet i högläge.

Annons

Leif hade varit ner i Östergötland och hämtat en motorcykel, som stod surrad på släpet. När han körde norrut mötte han en bil, som efter att ha touchat in i en annan bil, kom över på Leffes väghalva. Frontalkrocken var oundviklig. Men trots att det bara blev skrot kvar av Leffes bil, klarade han sig med en bruten fotled.

Efter ett dygn på lasarett i Norrköping blev Leffe utskriven, med läkarintyg att han behövde sjuktransport.

- Jag var färdigbehandlad klockan tio på förmiddagen, men inte förrän klockan sex på kvällen ordnade mitt eget försäkringsbolag hemresan åt mig, säger Leffe. Detta sedan landstingets sjukresor kapitalt misslyckats med att visa både service och empati.

Dalarnas Försäkringsbolag tog över ansvaret, när sjukresor bollat honom fram och tillbaka.

- Vi ringde flera gånger till Sjukresor och landstinget och blev hänvisad än hit och än dit, säger Anki Eggerfalk.

Hos Sjukresor i Ludvika blev svaret att det inte var deras bekymmer, utan att han fick vända sig till sitt försäkringsbolag eller ta en buss hem till Idre.

- Jag hade läkarintyg på att jag skulle färdas med benen i högläge eller liggande och trodde att jag skulle få hjälp med hemtransporten, säger Leffe.

Men hjälp fick han minst av allt från Sjukresor i Dalarna.

- De konstaterade bara att han inte var sjuk och bollade honom vidare, säger Anki besviket, som var den som försökte ordna transporten hemifrån Idre, sedan Leif blivit informerad om att det inte var Sjukresors uppgift att hjälpa honom när han var i ett annat län.

Där låg Leffe i Norrköping och ville hem, men alternativet att ta tåg och buss till Idre var inte helt enkelt.

Istället konstaterade Sjukresor att det var hans försäkringsbolag som fick lösa det hela.

När Mora Tidning ringer Sjukresor får vi samma svar.

- Det blir ditt försäkringsbolag som får lösa det, säger kvinnan på Sjukresor.

När hon får klart för sig att det handlar om en tidning som ringer, konstaterar hon att hon i så fall inte får uttala sig och bollar vidare till en chef.

Men inte heller där blir det något klart besked. Dock med en misstanke om att det ändå borde ha varit en fråga för det behandlande landstinget i Östergötland att ordna hemtransporten, om sjuktransport var nödvändig. Därefter kunde de ha krävt Landstinget Dalarna på kostnaden.

- Den informationen fick varken Leif i Norrköping eller Anki hemma i Idre.

Hos Sjukresor var dock okunskapen om vem som skulle ordna hemresan stor och tidningen hänvisades till Dala Trafik i Borlänge, men inte heller där fanns det någon som ville kännas vid ansvaret. Mobilnummer till dem som satt med kunskapen kunde inte Dala Trafik lämna ut och ingen hörde heller av sig till tidningen som utlovats.

- Som tur var löste mitt försäkringsbolag det hela och såg till att jag kom hem. Detat fast både jag och de menade att det ändå var landstingets Sjukresor som skulle ha hjälpt mig, säger Leffe.

- Vad skulle jag ha gjort om jag inte haft Dalarnas Försäkringsbolags stöd. Tagit bussen hem eller blivit kvar i Norrköping?

Mer läsning

Annons