Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idre förblir torrlagt - utan Systembolag

Annons

I Idre finns det ett stort behov av ett Systembolag, inte minst som service för alla turister. I Idre vill man gärna jämföra sig med Funäsdalen och Sälen som fått egna Systembolag.

Älvdalens kommun har ett Systembolag och enligt Systembolaget finns det inte underlag för ytterligare ett bolag i kommunen.

- De riktlinjer som finns handlar om att det ska finnas 32 000 kunder i en kommun och ett avstånd på fem kilometer från den andra butiken för att det ska finnas ytterligare ett Systembolag.

Att idreborna har tolv mil till Systembolaget i Älvdalen och tio till bolaget i Sälen spelar mindre roll. Det anses kompenseras med att det finns utlämningsställen i Idre, Flötningen och Storsätern.

Det som talar för Idre är framförallt den stora turismen, men den är ändå för liten för att skapa ett underlag för en ny butik i Idre. Samtidigt ska inte den omfattande gränshandeln vägas in i underlaget för ett nytt Systembolag.

- Om det finns problem kopplade till utlämningsverksamheten och hur det fungerar så är det något det går att ha synpunkter på. Utlämningsställena och det som beställts ska fungera på ett bra sätt, betonar Björn Rydberg.

Så även om Älvdalens kommun fortsatt anser att Idre behöver ett eget Systembolag, så delar inte ledningen för Systembolaget den uppfattningen. Kundunderlaget är helt enkelt för litet.

Kommunens förhoppning är att en skrivelse som förklarar behovet och problematiken med nuvarande verksamhet med utlämning, ska få systembolagsledningen att ändra uppfattning.

Mer läsning

Annons