Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huggormarna vaknar

Annons

I den så kallade solfickan vid Ravinen värmer solen tidigt. Något som utnyttjas av solsugna människor, men där trivs också en stor koloni huggormar.

- Så länge jag minns så har ormarna funnits där och nu är det full fart, berättar Ines Einarsson som hör hemma i bygden.

Själv har hon på vårarna kunnat följa ormarna när de vaknar och sedan ringlar över snön.

- I helgen räknade vi till nio ormar.

Det var de ormarna som fick Monica Ericsson att först försiktigt backa, men så småningom ta mod till sig och komma lite närmare.

Huggormen,

Vipera Berus, finns över hela Europa och är världens norldigaste huggorm. Den trivs på soliga platser och bättre solficka än den vid Ravinen på Vedungsfjällen ovanför Vasselvallen får man leta efter, speciellt när vårsolen gör sitt bästa för att värma bort snön.

- Vi brukar sola här och då ser vi alltid ormarna på våren, berättar Ines.

För Monica Eriksson var det en upplevelse att se ormarna och hur de gav sig ut på den kalla snön.

Huggormarna i Ravinen var ganska stora. En huggorm brukar bli omkring 60 centimeter långa. Det finns svarta huggormar, men vanligast är de som visade sig vid Vasselvallen, de mer bruna med ett tydligt mönster i form av ett sicksack band längs ryggen.

Under vintern går huggormen i vinteride, samma ide varje vinter. I månadsskiftet mars-aril kommer ormarna ut från sitt vinteride. Hanarna, som ofta är lite gråare i färgen, kommer först och honorna ett par veckor senare.

Så onekligen var det ett ovanligt spännande vårteken som nu ringlade fram i solen över snön.

Mer läsning

Annons