Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hörcentralen stal min hörapparat"

/
  • Fem hörapparater har 100-årige Frans Jakobsson i Särna fått, men; – Det är bara skrot, ingen fungerar för mig, säger han besviket.  Foto: Björn Rehnström
  • Kan än. Fast han har ont i högerarmen tar han fram fiolen och spelar en låt när MT besöker honom. – Det går lättare att spela om jag håller fiolen mot bröstet i stället för mot hakan, säger han. Men, hörapparaten gör att det skräller så obeskrivligt när jag spelar.  Foto: Björn Rehnström

Annons

Frans Jakobsson bor sedan en tid på Särna äldreboende. Han fyllde 100 år i maj.

Han har, som många äldre får, problem med hörseln. Men han är minst sagt upprörd över den dåliga behandling han anser att han fått då det gäller Hörcentralen i Mora.

- Det verkar som om de resonerar som så att gubben dör snart, så vi behöver inte anstränga oss så mycket, säger han.

Bakgrunden till Frans ilska är att han i februari fick en ny hörapparat som han tyckte hade både bra ljud och passade hans öra bra.

Vid ett återbesök på Hörcentralen efter några veckor menar Frans att personalen tog ur den nya, fungerande hörapparaten. I stället satte de in en begagnad hörapparat som batteriet tog slut i redan när han kom hem. En apparat som gav honom stora problem.

Frans tog upp saken i telefon med Hörcentralen i Mora, som skickade andra apparater till honom, men ingen var lika bra som den han fått utprovat, och som han menar senare togs ifrån honom i smyg.

- De kallade mig till en ny undersökning i maj, men då sa jag:

- Då är jag kremerad och sen slängde jag på luren, säger Frans. I brevet med kallelsen står också att han kan få åka buss gratis om han visar kallelsen.

- Jag kan ju för f-n inte åka buss 12 mil till Mora. Jag är ju för sjutton över 100 år.

- Nu har jag fyra helt obrukbara apparater som ligger här och skräpar. Och i örat har jag en som är helt otroligt dålig.

- Det är ett helvete när det skräller och blir så hemska ljud att det känns som om huvudet skulle explodera. Både när folk pratar och när jag ska spela fiol eller lyssna på musik, säger Frans.

När han inte fick tillbaka den apparat som han tyckte var så bra åkte han till Älvdalen och gjorde en polisanmälan för bedrägeri. En anmälan som lades ned av åklagaren, eftersom denne ansåg att det inte var frågan om brott.

- Ingen kan tänka sig vad jag gått igenom. Och ändå fungerar det inte. Tänk att de kan lura en gammal människa så här, säger han och kräver sin rätt.

- Jag vill ha tillbaka den apparat som fungerade så bra och som de tog från mig. Och så vill jag ha ett rejält skadestånd, säger Frans Jakobsson.

Vid kontakt med Hörcentralens i Dalarna chef Gunilla Fransman, uppger hon att hon inte kan uttala sig om enskilda patienter och att hon dessutom ska ha en veckas semester, liksom de två audiologer som jobbar på Hörcentralen i Mora.

När semestrarna för Hörcentralen är avklarade hoppas vi återkomma med en kommentar från deras sida om hur de tänker hjälpa till för att lösa problemen för 100-årige Frans Jakobsson i Särna.

Mer läsning

Annons