Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet överger inte Idre Yran

/
  • De sjuka barnen får träffa Moneybrother, Miss Li och Håkan Hellström. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix, Dan Hansson/Scanpix, Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Annons

Idre Yran har genom åren fått en hel del kritik för att det varit många ungdomar som drivit runt på byn. Ungdomar som varit för unga för att komma in på festivalområdet, eller helt enkelt inte ansett sig ha haft råd.

- Nu gör vi en riktad satsning med etablerade band och disco för de yngre, säger fjällpräst Ann-Sofie Johansson.

I det speciella ungdomstältet som kommer att resas intill Prästjolet, inne på Prästgården, blir det underhållning uppdelat på två evenemang. Först ett för ungdomar i åldern 10-12 år. Efter klockan 19 öppnas även tältet för ungdomar upp till 17 år och då blir det tunga konserter med band som Kite på fredagskvällen och på lördagen med Remission och Big.

Förhoppningen är att ungdomstältet ska fungera som en magnet för de yngre, inte minst tack vare en symbolisk entré på endast 60 kronor.

Idre Yrans klassiska inslag blir dock kvar med bred underhållning, snöskoteråkning på Idresjöns vatten och inte minst lördagskvällens cruising.

- Det vi hoppas mycket på är lördagskvällen i nöjestältet då vi bokat dansbandet Lasse Stefanz, säger Emil Henning.

När Idreyran invigs på torsdag så sker det med den så kallade företags- och hemvändarkvällen.

- Benny och Nisse var här och satte fart på företagarna och den övriga publiken för två år sedan. På allmän begäran kommer de nu tillbaka.

Ett annat uppskattat inslag som kommer tillbaka är aktiviteterna vid och i Kvalptjärn med en lång rad spektakulära uppvisningar i cykelhoppuppvisningen.

Ett helt nytt inslag blir fredagskvällens actionkväll på Idre Flygplats.

- Där kommer det att bli en rad motoranknutna evenemang med både bilar och motorcyklar och en flyguppvisning med helikopter.

Det som vuxit ut till att bli den riktiga folkfesten på Idre Yran är Idre Water Drag med snöskotrar på Idresjöns vatten.

- Utöver den rena dragrace tävlingen så kommer det även att köras en uppvisningsklass där det finns alla chanser att få se skotrar både trixa och sjunka, lovar Emil Henning.

Idre Yran arrangeras nu för nionde gången. Nu med en satsning på att också erbjuda de yngre ett bra och drogfritt program.

- Nu är förhoppningen att folk möter upp till årets Yra. Annars är det risk att det inte blir någon tionde Idre Yra, säger Emil Henning.

Emil och de övriga i arrangörsteamet, som företräder en rad idreföreningar hoppas på att det digra programmet och ett större tivoli ska se till att årets Idre Yra blir en riktig fest.

Mer läsning

Annons