Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp om ny gruvepok i Idre

/
  • En nybruten skogsväg leder in i det område där provborrning nu ska ske.
  • Nu finns Nordic Mines med borrutrustning på plats för att inleda sökandet efter silver nordöst om Storbo.

1982 stängde Boliden sina två gruvor i Vassbo och Guttusjön nordväst om Idre, men nu kan en ny gruvepok bli aktuell i Idre.

Annons

Det är uppsalabolaget Nordic Mines, som letar silver vid Floholmen, öster om Storbo, men som även sökt tillstånd vid Frönsjön, inte långt från området där de gamla gruvorna låg.

Vid Storbo finns nu borriggar på plats som inlett sökandet efter den malmåder som de förhoppningsvis ska påträffa.

Enligt uppgifter planeras ett fyrtiotal borrhål, cirka fem km öster om Storbo på ett område som ägs av privata markägare och Svea skog.

Det område som Nordic Mines nu inlett sitt arbete på, ligger ungefär tolv kilometer sydväst om de gamla nedlagda gruvorna vid Vassbo och Guttusjön.

Nordic Mines har beviljats undersökningstillstånd av Bergstaten för det aktuella området och där har vintervägar brutits upp och den första utrustningen finns nu på plats för att inleda arbetet med sökandet efter silver i området Floholmen nr 1. Intill ligger Floholmen nr 3 där det beviljade tillståndet handlar om sökande efter bly och silver samt Floholmen nr 2 där tillståndet gäller silver. Norr om området finns Skärbo nr 1 med undersökningstillstånd för bly.

Alldeles norr om Skärbo nr 1 ligger Guttusjön K nr 1 där Boliden har en beviljad bearbetningskoncession sedan tidigare för bly, guld, koppar, silver och zink.

Totalt planeras det för över 200 borrhål i området. Med tanke på att en borrmeter kostar ungefär 1000 kronor per meter, så handlar det om en stor satsning som ska genomföras i jakt på den malmåder som Nordic Mines hoppas träffa på.

På Nordic Mines egen hemsida om pågående projekt nämns två projekt i norra Sverige samt tre finska projekt. Dock nämns inget om det inledda arbetet nordväst om Idre. Ett av de finska projekten, Laiva i mellersta Finland, är redan i gång och där var den första guldtackan klar för leverans strax före nyår.

– Vi har fått inmutningarna beviljade under det senaste året, uppger Michael Nilsson som är VD för Nordic Mines.

– De nu planerade arbetena är ett första steg och först efter att dessa arbeten utvärderats kommer vi att ta ställning till eventuella ytterligare arbeten. Hittills har ett fåtal korta hål borrats inom ramen för det tillstånd vi beviljats, förklarar Michael Nilsson.

Om de nu inledda borrningarna kommer att resultera i gruvdrift även i Idreområdet återstår att se.

Mer läsning

Annons