Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj skatten och ta bort kommunalråd

- Konsekvenserna av nedskärningarna blir orimliga för de svagaste i samhället. Vårt förslag är att bland annat ta bort ett kommunalråd och höja kommunalskatten i stället. Då kan vi undvika de nedskärningar majoriteten vill göra på barnen och de svagaste. Det säger Peter Egardt (s) då han presenterar oppositionens motförslag i dag, måndag.

Annons

I dag, ska Älvdalens kommunstyrelse och senare fullmäktige ta beslut om de många nedskärningar som de anser måste till för att få budgeten i balans. De beslutade och föreslagna nedskärningarna inom bland annat Bun och verksamheten vid Salem i Älvdalen har upprört allmänheten i Älvdalen på ett sätt som är ganska så ovanligt. Facebook-grupper har bildats och missnöjet och ilskan mot nedskärningarna tycks växa ju mer Älvdalingarna får upp ögonen för vilka konsekvenserna blir om det ska sparas som majoriteten anser sig tvungna att göra.

Vid dagens sammanträden kommer allmänhetens intresse och kanske också deltagande att vara ovanligt stort eftersom många protesterar mot de neddragningar som de menar drabbar de svagaste orimligt hårt.

Vid dagens sammanträden kommer också minoriteten, s och miljöpartiet, att lägga ett eget förslag till budget, där man undviker de besparingar på bland annat skolan, fritidsgårdarna och lönebidragarna, som finns med i majoritetens förslag.

Den största skillnaden mellan majoritets- och minoritetsförslaget är att s och mp vill höja skatten med 40 öre, vilket skulle ge ett plus på 4 miljoner. Höjningen är tänkt att vara tillfällig.

Minoriteten vill också ta bort ett halvt av de 1,5 kommunalråd kommunen har. De vill också sänka politikerarvodena minska antalet ledamöter och en del annat.

Minoritetens förslag gör att Barn- och utbildningsnämnden göra de nedskärningar som upprört Älvdalingarna den senaste tiden, bland mycket annat att ta bort mjölken och köpa "billigare" mat till barnen. Kommunen skulle också slippa att ta bort bidraget till de lönebidragsanställda på 600 000 kronor.

– Kommunen får ju tillbaka 1,4 miljoner i kommunalskatt på en årlig insats om 600 000 kronor, säger Peter Egardt. Rena rama Ebberöds bank alltså, enligt minoritetens pressmeddelande.

– Vi ställer upp på många av de besparingar som majoriteten vill göra, men vi vill hellre ha en skattehöjning än att göra de här nedskärningarna på barnen, säger Peter Egardt.

– Kommunen ska spara sammanlagt 12 miljoner och vi köper det mesta, men drygt miljoner vill vi finansiera på det här sättet för att undvika att barn, äldre och andra utsatta grupper drabbas, säger Peter Egardt.

En senareläggning av anställande av en energisparare ska kunna ge ytterligare besparingar på kort sikt.

Mer läsning

Annons