Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högstadieutredning föreslår skola i Idre

/
  • Strandskolan i Idre förespråkas av utredaren Magnus Jordan när det gäller högstadiet i norra kommundelen.

Genomförs moderniseringsprojektet av Strandskolan enligt förslagen, är det mycket som talar för Idre! Så sammanfattas den utredning om högstadiets framtid för Särna och Idre som genomförts av Magnus Jordan. Den ska vara en del av det underlag som ska ligga till grund för ett politiskt beslut som ska tas i slutet av februari.

Annons

Magnus Jordans utredning, på uppdrag av kommunfullmäktige, är ännu inte offentlig, men kommunchef Stefan Linde ska träffa föräldrar och politiker under de kommande dagarna för att gå igenom utredningen.

– Efter det så handlar det enbart om en politisk fråga var det kommande högstadiet ska placeras, säger Stefan Linde

Tidningen har tagit del av Jordans utredning, som avslutas med att han förordar Idre för ett gemensamt högstadium för årskurserna 7-9.

Sociala och professionella aspekter, liksom elevhälsan talar för ett gemensamt högstadie, skriver Jordan. Han påpekar vidare att det mer är föräldrarnas oro, och inte i första hand elevernas, som ligger till grund för motståndet att sammanföra verksamheten till enheter som kan drivas pedagogiskt och ekonomiskt rationellt.

I samtal med högstadieelever från Särna förordar samtliga att högstadiet placeras i Särna. De betonar då de större lokalerna och att luften är bättre i Särna. Någon synpunkt från eleverna i Idre finns inte med i utredningen.

Samtidigt kämpar både föräldrar och näringsliv i Särna respektive Idre för att högstadiet ska placeras på den egna hemorten med rädsla för att barnfamiljer annars ska välja att inte flytta till orten.

Det argument som talar för Idre är de långa resorna som många elever annars skulle få göra.

Det är betydligt färre elever som behöver skolskjuts från särnaområdet till Strandskolan i Idre, än antalet elever som behöver skjutsas från Idreområdet till Buskoviusskolan i Särna.

"Att förlänga redan långa resvägar från Flötningen, Grövelsjön, Guttusjön med flera byar och orter med ytterligare 30 minuters skolresa enkel väg från Idre till Särna kommer att bli tungt och tröttsamt för eleverna", skriver Jordan.

Magnus Jordans slutsats är att en remissomgång, där även eleverna ska få säga sitt, bör genomföras innan beslutet om skolorganisationen ska tas. Eleverna har goda synpunkter, är intresserade och beredda att ta ansvar. De måste absolut ges tillfälle att vara med i processen, skriver Jordan.

Han avslutar sin utredning med meningen "Genomförs moderniseringsprojektet av Strandskolan enligt förslagen är det mycket som talar för Idre!"

Mer läsning

Annons