Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela huset fullt av tomtar

/
  • Den här fina tomten - och ett 40-tal andra- fick Gun-Britt Rombo då hon fyllde 60 år. I dag har hon 750 tomtar i och utanför sitt hus i Älvdalen.
  • Störst och minst. Den stora tomten från 60-årskalaset ser ut som en riktig jätte jämfört med de två minsta från bokhyllan.
  • Ute i hallen lyser en tomte upp tillvaron för alla de andra på byrån.
  • Tomtarna från Nittsjö keramik samsas på en särskild hylla i bokhyllan.
  • Barnbarnen blev så nyfikna att de öppnade den här tomtens paket för att se om det var något i paketet.
  • Denne långbente krabat från ett hörn är väl den mest utstickande i Gun-Britts samlingar.

– Den där fick jag då jag fyllde 60 år, berättar Gun-Britt Rombo i Älvdalen och pekar på en halvmeterhög tomte vid julgranen i villans vardagsrum. Men den stora tomten är bara en 750-del av alla de tomtar som finns i Gun-Britt och Mats Rombos hus. Ändå vet hon exakt var nästan var och en kommer ifrån.

Annons

När Gun-Britt Rombo fyllde 60 år önskade hon sig bara tomtar i present. Och hon fick närmare 40 stycken då. Bland annat den som var nära halvmetern hög och nu står vid julgranen i huset där hon bor tillsammans med sin make Mats.

Men 60-årstomten behöver minsann inte känna sig ensam i huset, även om Gun-Britt och Mats skulle åka bort. Han har sällskap av inte mindre än 750 tomtar i olika storlekar och färger och former.

Gun-Britt lider nämligen av en alldeles nyupptäckt sjukdom (jag upptäckte den då jag besökte henne för detta reportage). Om det fanns något latinskt namn för denna sjukdom skulle den säkert heta "collectum santaes mikklum" eller något sådant.

- Men det är en sjukdom som inte ger några biverkningar, säger Gun-Britt och skrattar.

Hon visar de tomtar hon köper från Nittsjö keramik varje år och de tomtar som hon köper med Världsnaturfonden och de tomtar hon fått med olika vänner och bekanta och familjemedlemmar. "Alla" tycks köpa tomtar åt henne då de är ute och reser. Och själv passar hon på när hon är på någon marknad eller auktion.

Totalt finns nu hela 750 tomtar i Gun-Britt och Mats hus. Hela bokhyllan i vardagsrummet svämmar över av dem, och på fönsterbrädorna och på byrån i hallen och i köksfönstret och på lampor och hyllor och dörrposter finns de. Ute på härbret finns de liksom på verandan. De minsta finns i bokhyllan och är bara någon centimeter höga.

En tomte som sticker ut lite extra är en vitklädd tomte med ett guldfärgat paket på fönsterbrädan. Snöret runt paketet sitter löst, ser jag.

- Det är barnbarnen som blev nyfikna och har öppnat paketet för att se om det var något i det, säger hon och skrattar igen.

- Jag har alltid tyckt om tomtar, men har väl gått in lite mer på allvar för att samla dem de senaste tio åren, säger hon.

Vid första advent brukar hon plocka fram dem och runt Trettondagshelgen brukar de åka ned i sina kartonger och skåp igen. Under den tomtefria säsongen förvaras de i ett skåp i sovrummet.

– Men där får inte alla plats, så jag får bära ned en hel del i källaren också, säger hon. Och eftersom Trettonhelgen har passerat så har Gun-Britt nu börjat plocka undan tomtarna igen. Skyndar hon sig riktigt kanske hon är klar innan påsk.

Mer läsning

Annons