Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första flyktingarna på plats

/

De är tacksamma, Trängslet ligger visserligen långt bort, men det viktigast för de nyanlända flyktingarna är att deras anhöriga nu ska få komma efter.
På måndagen anlände den första gruppen flyktingar till Älvdalens skjutfält.

Annons

– Den första gruppen på 90 personer anlände under måndagen och de kommer att följas av ytterligare två grupper. Därmed blir det 300 asylsökande men fler räknar vi i nuläget inte med att det ska bli, förklarar Kristina Pamryd-Karlsson från Migrationsverket i Hedemora.

I Trängslet handlar det om en korttidsplacering.

– Vi räknar med att behöva vara här fram till den 10 augusti, men därefter behöver Försvarsmakten platserna.

De som nu finns på plats kommer från Eritrea och Syrien, flyktingar som kan räkna med att få stanna, men likafullt kommer det att ta åtskilliga månader innan alla har hunnit utredas och fått uppehållstillstånd.

– Vi är tacksamma att få vara här, men jag hoppas verkligen att det ska gå fort med asylhanteringen. Jag lämnade min familj i Libanon och där har de boende i två månader, säger Elias Eid som lämnat Syrien.

– Här vill jag så snabbt som möjligt lära mig svenska och få börja jobba. Jag är ingenjör och har tidigare jobbat med aircondition och uppvärmning. Jag vill absolut inte bara gå omkring utan tar vilket jobb som helst, bara min familj kan komma hit, säger Elias.

Många av de som nu finns i Trängslet är välutbildade. Där finns tandläkare, läkare och många akademiker, men också hantverkare.

– Vi jobbade med marmortillverkning, berättar kusinerna Faras AL-Musafa och Maher Alne från Syrien.

– Vi hade tur när vi flydde över Medelhavet. Vår båt med 260 personer började läcka och vi räddades i sista stunden av italienska marinen. Sedan åkte vi taxi i 30 timmar till Sverige, berättar de två.

Deras familjer är kvar i Syrien och lever under hopplösa förhållanden.

– De finns i grottor och tunnlar som är fulla av insekter, det viktigaste är nu att vi ska kunna hjälpa dem hit.

19-åriga Carlo från Eritrea har korsat både Sahara och Medelhavet på sin väg till Sverige.

– Jag studerar teknik och hoppas kunna bli färdig med mina studier och sedan få jobb här, säger Carlo, som har en syster i norra Sverige.

– Helst vill jag inte norrut, det lär vara ganska kallt där, men ändå är jag tacksam att bara få vara här.

Älvdalens skjutfält är knappast den bästa platsen, men när alternativet är tält så är det ändå ingen som klagar, när de tar en paus i fotbollssparkandet.

Några tog sig ett bad i Trängsletsjön, något som fick Kristina att oroligt påtala det olämpliga i att bada just där.

– Nu är vår förhoppning att de här ska få lite ro här och sedan ska de placeras på andra förläggningar medan deras ärenden utreds. Tyvärr tar det tid och fram till den 10 augusti kommer vi att vara här, säger Kristina.

De asylsökande som har egna anhöriga får fritt välja att bo där, medan utredningen pågår, de som har råd kan också ordna boende på egen hand.

– Vi erbjuder mat och enkelt boende och de som bor här får en dagspeng på 24 kronor för en ensamboende. Ordnar de eget boende får de lite mer, förklarar Kristina Pamryd-Karlsson.

Mer läsning