Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare kritiserar länsstyrelsen

Annons

Fulufjällets nationalpark utsågs som en av de tre första nationalparkerna till att bli medlem i PAN Parks. Bakom PAN Parks står det holländska turistföretaget Molecaten samt WWF international. När det gäller Fulufjället har PAN Parks stöd av Länsstyrelsen samt Älvdalen och Malungs kommuner.

Elva företag upptogs 2004 som PAN Park Partners, av dessa har fyra valt att lämna organisationen. Istället har merparten av företagare runt Fulufjället engagerat sig i den så kallade Fulufjällsringen, som är en ekonomisk förening med syfte att skapa arbetstillfällen och tillsammans marknadsföra en rad aktiviteter och möjligheter runt nationalparken.

- Vi upplever det som helt fel att länsstyrelsen ska vara i händerna på ett utländskt företag som bestämmer över vem som ska få jobba eller få uppdrag i nationalparken, säger Roland Nirling i Fulufjällsringens styrelse.

- När nationalparken bildades så talades det om hur många jobb den skulle ge oss, men nu kan vi se att de jobben är lätt räknade. Merparten av pengarna går till ett holländskt företag, säger Roland Nirling.

- Vi är inte emot det holländska företaget, men ifrågasätter varför länsstyrelsen hela tiden stödjer just det företaget och inte oss små lokala företagare och människor runt Fulufjället

Från svenska naturvårdsverkets sida fanns det en förhoppning att även den norska delen av Fulufjället skulle bli nationalpark och bli en PAN Park.

- Vad jag förstår så ser det i nuläget ut som om det varken blir nationalpark eller än mindre än PAN Park på den norska sidan. Spåren från den svenska sidan oroar uppenbart norrmännen, säger Roland Nirling.

Men framförallt oroas de svenska småföretagen runt Fulufjället av länsstyrelsens nära samarbete med ett holländskt företag, något som gör att Fulufjällsringens 75 medlemsföretag hamnat vid sidan av de utlovade jobben.

- Vi gör nu en egen marknadsföring och satsning i Fulufjällsringens regi. Helst av allt skulle vi se att länsstyrelsen även ville samarbeta med oss svenska företag, säger Roland Nirling.

Mer läsning

Annons