Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingmottagning i Älvdalen om bostadsproblem blir lösta

/
  • Flyktingar? Seija Ketola från Integrationsverket besökte nyligen Älvdalen för att försöka förmå kommunen att börja ta emot flyktingar. Man tittatde bland annat på skolan i Åsen som skulle kunna byggas om till bostäder. Från vänster syns här kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson, fastighetschefen Anders Bernhardsson, skolchefen Stefan Linde, Seija Ketola, Åsens byaråds Sune Rytter och kommunchefen Bengt Welin.

Annons

Nyligen fick Älvdalens kommun besök av Seija Ketola från Integrationsverket, som just nu driver en kampanj för att få fler kommuner att ta emot flyktingar. Eftersom Älvdalens kommun inte tagit emot några flyktingar alls sedan början av 90-talet vill man från verkets sida att kommunen gör ansträngningar för att återuppta flyktingmottagningen.

- Vi diskuterade många olika idéer och alternativ, berättade Seija Ketola efter mötet med kommunledningen. Vi kommer att fortsätta diskussionerna och jag tror att det här kan bli något väldigt bra om bara boendet kan lösas.

Hur detta skulle gå till är det ingen som vet i dag. Under besöket fick Seija Ketola se både skolan i Åsen, som är ungefär lika dyr att riva som att bygga om till bostäder, enligt offerter som Åsens byaråd tagit in från byggnadsfirmor. Man tittade också på Solglimten, varifrån de boende ska flytta till Tallbacken i höst och Naturbruksgymnasiet i Älvdalen och många idéer diskuterades fram och tillbaka.

- Det är ganska fritt hur kommunen använder statsbidraget de får vid flyktingmottagning och det fanns många bra idéer, berättade Seija Ketola.

Även kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson var positiv till att kommunen tar emo flyktingar.

- Vår ambition är att vi ska ta emot flyktingar, men vi måste lösa det här med bostäder och sysselsättning. När det är klart kan vi anställa en peson som flyktingsamordnare och börja arbeta mot att ta emot flyktingar i höst. Vi kan börja i liten skala och sedan utveckla det.

- Det kommer att bli arbetstillfällen eftersom stora pensionsavgångar väntar inom kommunen.

- Vi hoppas att Integrationsverket kan ställa upp med extra pengar så att vi kan bygga bostäder för flyktingarna och ordna jobb åt dem, det har vi skickat med henne, sa Myr Herbert Halvarsson efter mötet.

Om det blir några extrapengar för att ordna fram bostäder kunde Seija Ketola inte svara på under sitt besök i Älvdalen.

- När regeringen lägger sin vårproposition så vet vi mer om det, sa hon.

Om kommunen tar emot flyktingar får man statsbidrag för att anställa en flyktingsamordnare. Dessutom får man en summa för varje flykting, pengar som kan användas relativt fritt: antingen för att betala deras uppehälle eller för att till exempel ge dem lön så att de kan skolas in i olika arbeten direkt och därmed få in en fot på arbetsmarknaden och en möjlighet att på ett naturligt sätt lära sig svenska.

Mer läsning

Annons