Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler vargobservationer i norra Dalarna

/
  • Här har en varg följt en bäckfåra norr om Öjvallberget för att korsa vägen.
  • En ung varg lämnade det här spåravtrycket och hoppade av vägen mitt framför tidningens reporter som fick en synupplevelse, men inte hann ta en bild på mötet.

Vargobeservationerna blir allt fler runt Idre och Särna. Samtidigt vägrar jägarna att samarbeta med länsstyrelsens ansvariga, som de anser kör över glesbygden. Kanske kan ett informationsmöte med vargforskaren Petter Wabacken lösa upp en del av de låsningar som nu finns mellan jägare och länsstyrelse.

Annons

I mitten av december märktes två vargar vid Storbo av norska vargforskare. Märkningen fick lokalbefolkningen att reagera och tullen tillkallades, men det visade sig att de tillstånd som krävdes fanns.

Det märkta vargparet uppehåller sig fortsatt i trakten av Storbo, men har även fått sällskap av en tredje varg.

– Det stämmer att det är tre vargar som går tillsammans och de har varit in på ett gårdsplan hos ett äldre par i Storbo, säger Arne Näsvall på länsstyrelsen, som spårat vargarna från gården och över riksväg 70 längs Storån söderut och åter över riksvägen.

– Jag misstänker att den tredje vargen, som inte är märkt, kan vara ett syskon, berättar Arne.

De tre vargarna har följt en rådjursstig in på gården bakom ett uthus där rådjur utfodras.

– En av vargarna har sedan rullat sig i en oljefläck på gården innan de fortsatt, berättar Arne.

– Mycket tyder på att det är unga vargar som inte förstått att de ska undvika att vara så nära boningshus, säger Arne.

I samband med märkningen togs DNA-prover som kan visa om det är vargar från Fulufjällsreviret som nu nått området runt Storbo. I samband med jakten för ett år sedan sköts alfahanen i Fulufjällsreviret och det kan förklara de unga vargarnas rörelser.

Många av de vargobservationer som rapporterats in de senaste dagarna har visat sig vara spår från andra djur och inte varg.

– Vid flera tillfällen har det rört sig om räv, säger Arne Näsvall.

Sedan ett tag samarbetar inte jägarna längre med länsstyrelsen utan väljer i stället att rapportera vargobservationer direkt till samebyn då jägarna känner sig motarbetade av länsstyrelse och Naturvårdsverket.

– Det är synd för det innebär att vi förlorar värdefull tid när det gäller att säkra observationer och spår, säger Arne Näsvall.

På onsdag är ett allmänt informationsmöte i Flötningen med vargforskaren Petter Wabacken och Särna/Idre jaktvårdskrets.

– Det var Wabacken som erbjöd sig att komma och berätta om vargarna efter de frågor som uppstod i sambands med märkningen av vargarna vid Storbo för två veckor sedan, säger Jonny Persson, som är ordförande i Särna/Idre jaktvårdskrets.

Kanske kan en del av de frågor som då finns om vargens framfart i området då få svar.

Mer läsning

Annons