Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick vänta 8 timmar på färdtjänst

/

Annons

Tidigare fanns möjligheten att nyttja lokala taxibilar för sjukresor men sedan det nya avtalet trätt i kraft är det inte längre möjligt. Istället ska sjukresor genomföras med bilar som endast är avsedda för just sjukresor.

Något som på lördagskvällen inte kom att fungera när en sjukresa behövdes från Särna till Säter.

- Vi kom in med min mor före klockan fem på eftermiddagen och det stod direkt klart att hon behövde få komma vidare till Säter för hjälp, säger sonen.

Den sjukresebil som fanns i Särna kunde ej nyttjas, då föraren skulle gå av sitt skift någon timme senare. Den enda lediga bilen fanns i Borlängetrakten och innan den kunde ta sig till norra Dalarna hann klockan bli elva på kvällen.

- Först vid tretiden på natten var min Mor framme i Säter. När jag hörde mig för fick jag beskedet att det bara fanns en bil att tillgå, säger sonen upprört.

- Vi har flera bilar och även en bil i Älvdalen, men de var upptagna. Den första bil vi kunde få loss var den i Borlänge, betonar Annika Blomqvist på Samres.

- Vi gör vad som är möjligt för att ordna transporterna så snabbt och effektivt som möjligt. Att ta taxi är dock inte längre möjligt om man inte är beredd att betala transporten själv.

- Det var betydligt bättre för oss i glesbygden innan det nya avtalet. Då fanns det bilar här i bygden som snabbt kunde vara på plats. Jag tycker det är oacceptabelt att behöva vänta på en bil som ska komma ända från Borlänge, menar kvinnans son.

För Samres är det dock ekonomi att effektivt nyttja de fordon som rullar, något som hjälper till att hålla kostnaderna nere. För patienter i glesbygd märks besparingen tydligt med längre väntetider.

Mer läsning

Annons