Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever på Älvdalens utbildningscentrum går direkt ut i jobb

/
  • Några elever som redan fått jobb: Simon Liljergren, Hampus Andersson, Rasmus Larsson, Kajsa Bergström, Johan Ramstedt (bakom Kajsa), Filip Peterson, Jonatan Jakobsson och Johan Lejon.
  • Simon Liljergren och Kajsa Bergström berättar om sina kommande arbeten.
  • Simon Liljergren och Kajsa Bergström berättar om sina kommande arbeten.

Eleverna som läser på de yrkesförberedande programmen på Älvdalens utbildningscentrum går inte en mörk framtid till mötes. I stället väntar arbete för majoriteten av eleverna.

Annons

– Nästan alla har fått jobb redan. Det är snarare en fråga om man vill jobba eller inte, berättar Kajsa Bergström, som läser till lastbilschaufför.

Hon är dock inte ensam.

DT besökte Älvdalens utbildningscentrum då examen hägrar i horisonten. Men på de yrkesförberedande programmen förbereder sig inte eleverna inför ett sommarlov.

– Jag går arbetslös i två dagar, sedan börjar mitt jobb, säger Simon Liljergren, som studerar till maskinförare, och börjar redan på måndagen efter skolavslutningen.

Han är dock inte unik. Eleverna som läser på Skog-, Transport- eller Svetsprogrammet går alla en arbetsmarknad till mötes som tar emot dem med öppna armar.

– Det är fantastiskt. Det är ju hela poängen med ett yrkesförberedande program. Praktikplatserna har varit nyckeln för många, säger Marit Norin, marknads- och informationsansvarig.

De brukar säga till eleverna att den sista praktiken brukar bli det första jobbet. Det stämde överrens med Simon Liljergren som nu ska börja jobba för Stora Enso.

Både han och Kajsa Bergström menar att det varit viktigt att de redan i årskurs två fått börja praktisera färdighetsträning, något som tidigare började först i årskurs tre.

– Det är jätteskönt att ha jobb färdigt och ha sysselsättning där pengarna ramlar in på kontot, säger Simon Liljergren.

Kajsa håller med, som snart ska börja arbeta i Oslo inom transportsektorn:

– Det kommer bli kul att köra längs kusterna där.

Smolket i bägarna är väl dock att elevernas skoltid nu går mot sitt slut.

– Det kommer vara tråkigt att sluta skolan. Jag kommer sakna alla vännerna, säger Kajsa.

– Man kommer faktiskt sakna skolan ändå, säger Simon Liljergren.

Marit Norin är nöjd över att över 80 procent av eleverna har arbetet klart:

– Det är jätteroligt och vi önskar dem lycka till.

Annons