Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drevdagens skola läggs ned

/

Annons

Skolstyrelsen för Drevdagens friskola har beslutat att skolan ska läggas ned efter vårterminens slut. Barnantalet just nu är åtta och till hösten försvinner ytterligare tre barn till Idre skola.

- Det känns inte bra, men det är ju giltigt skäl så att säga, säger Jarle Mosshäll.

Drevdagens skola blev riksbekant i början av 80-talet, då skolstyrelsen i Älvdalen, genom ett i det närmaste kuppartat beslut strax innan skolstart, beslutade att lägga ned skolan utan att ens informera föräldrarna.

Drevdagsborna ställde då upp för sin skola mangrant och höll sina barn hemma från skolan i Idre, dit kommunen ville ha dem. Läraren Hans Halvarsson tog tjänstledigt i flera år för att utan lön jobba som lärare i Drevdagens skola och efter en tid fick de strejkande föräldrarna, uppbackade av hela byns befolkning, ett stort stöd i hela landet.

När saken så småningom ställdes på sin spets, då Justitieombudsmannen krävt att skolstyrelsen skulle ordna undervisning åt barnen, löstes frågan genom att regeringen tillät Drevdagens skola att bli landets första friskola 1988, efter sex år av strejker och strider.

Under de efterföljande åren drevs skolan framgångsrikt, barnantalet ökade i och med att unga familjer flyttade till byn och under en period fanns också förskola i skolan.

Nu finns endast åtta elever kvar i skolan och till hösten, när tre av dem börjar i klass 6 i Idre, så är de bara fem. Två lärare jobbar i Drevdagens skola.

– Det som är problemet är att vi inte har bostäder, säger Jarle Mosshäll. Huspriserna har rusat i höjden och är i dag dubbelt så höga som i Särna. Det gör att ungdomarna inte kan köpa sig en bostad och stanna kvar i byn, utan flyttar härifrån.

– I stället köps husen upp av penningstarka utsocknes som vill ha dem som fritidshus.

– När skolan är nedlagd ska vi söka ett nytt tillstånd så att vi kan starta skolan igen, om vi lyckas lösa bostadsfrågan, säger Jarle Mosshäll.

– Jobb är det i varje fall inga problem med. Det finns mycket jobb för många företag. Den här vintern är den första på länge, då jag har hela styrkan kvar i mitt företag fast det är mitt i vintern.

Jarle Mosshäll driver Idre Byggservice och har åtta snickare och två kontorspersonal anställda.

Mer läsning

Annons