Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drag i särna

/
  • Höger. Terje Frode Bakkes hundar vill till vänster medan Terje försöker att få dem att svänga höger efter starten i Särna.
  • På väg. Annika Carlsson från Hedemora ger sig iväg på sitt 30-mila äventyr från starten i Särna.
  • Städjan. Birgitta Sandin passerar Idresjön med Städjan i bakgrunden.
  • Städjan. Birgitta Sandin passerar Idresjön med Städjan i bakgrunden.

Annons

Draghundstävlingen Polardistans är inget för den bekväme. 30 mil, eller den kortare banan på bara 15 mil är vad det handlar om. En färd där deltagarna och deras hundar får klara sig på egen hand. All utrustning ska finnas med på pulkorna.

I Särna har Polardistans blivit ett begrepp och flera utländska hundspannsförare och deras familjer söker sig till Särna för sin hobbys skull.

- Det här blir tredje gången vi kör, säger Ingo Stollenwerk från Tyskland. MT möter honom vid den inlagda kontrollen utanför Idre kulturhus.

- Vi har en stuga i Särna och lägger vår semester i anslutning till den här tävlingen, förklarar han, medan hans hundar får vatten och vila.

- Det är alldeles för varmt bara, suckar han.

Värmen gör spåren isiga och bitvis alldeles för mjuka. Något som gör att många hundar får problem och flera ekipage tvingas bryta. Däribland Ingo sedan en av hans hundar trampat snett.

Årets upplaga samlade 44 anmälda ekipage och det är något som hörs i Särna. Innan start talar hundarna med hög röst om hur onödigt det är att inte bums få ge sig ut i spåret. Ett spår som gjorts i ordning av skoterklubbens Mikael Ringström. Väl i spåret hörs bara föraren som dirigerar sina hundar.

Det handlar om att ta sig runt en 30 mil lång bana från Särna via Idre och upp mot Drosbacken, vidare ner mot Mörkret och sedan en slinga upp mot Vedungsfjällen. Med andra ord en rejäl utmaning för både hundar och förare. Men en utmaning som varje år samlar hundspannsälskare till Särna för årets verkligt stora utmaning.

Först i mål på den långa distansen kom norrmannen Sverre N Moe som körde en enspann med en hund. Det efter att ha klarat den 30 mil långa sträckan på 45 timmar.

Mer läsning

Annons