Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djuren ger Lisa kraft och energi

/

Annons

Lisa och Jan Rytter bor alldeles vid skogen i Klitten, byn i byn med det häliga läget i Älvdalen.

Djuren finns runt om i skogen bortom deras hus. Både älg, björn och varg håller till där. Men också på tomten och i fårhagarna finns det djur. Hönor, tuppar och kycklingar struttar omkring strax utanför huset. Fyra jakthundar finns ute i hundgårdarna på andra sidan den lilla vägen. I huset finns också en liten Papillon och tre katter som sällskap.

I fårhagen alldeles intill går de flesta av Lisas 21 tackor och sammanlagt 22 lamm. Det yngsta är bara några dagar gammalt och det äldsta någon månad.

När Lisa kommer med vattenhinkarna eller maten känner de igen hennes steg och hennes röst. De vet vad som väntar och börjar stämma upp i en fåraktig serenad med båda bas-, diskant-, och tenorröster. Innan Lisa hunnit ge dem det de väntar på har konserten vuxit till nästan Rockkonsertstyrka. Det är i det närmaste öronbedövande. Men så fort de fått det de vill ha så blir det tyst och vi kan prata i lugn och ro.

Lisa berättar att det är mycket jobb med djuren. Jobb som måste göras varje dag, trots att hon har ett förvärvsarbete i Kyrkbyn, där det kan bli mycket springande då hon jobbar.

Extra mycket jobb har det varit nu när hennes tackor har lammat och lammen försetts med sina id-brickor i öronen.

- Jag har alltid tyckt om djur. Jag tror det grundar sig i att pappa hade en arbetshäst när jag var liten. Jag älskade att följa med och ge hästen mat och att sköta om den.

- Det ger mig lugn och ro att hålla på med djuren. Dessutom ger det mig kraft och energi att orka med vardagen.

Visst är det också mycket för miljöns skull hon har får också.

- De äter ju allt och det blir så fint när de har fått beta ett tag.

Förutom eget välmående och en finare närmiljö får Lisa också ut andra fördelar av sina djur också.

- Vi köper nästan aldrig korv nu för tiden. Vi äter köttet, gör falukorv och annan korv och röker köttet. Skinnen och ullen kommer också till nytta för Lisa som bereder skinnen och säljer både dem och ullen.

- Det är så härligt att vara hemma och pyssla med djuren och allt runt dem.

Att djuren betyder mycket för många människor blev mitt barnbarn Embla, fyra år, ett levande bevis för någon dag efter mitt besök hos Lisa och hennes får.

Då åkte vi dit tillsammans och hon fick gå in i fårhagen och klappa de bedårande söta lammen. Glädjen och kärleken i hennes ögon när hon umgicks med djuren fick mig att se Lisa Rytter som fyraåring, då hon skötte om sin pappas häst i stallet i Brunnsberg.

Det skulle inte förvåna mig om lilla Embla en dag också skaffar sig djur. Hon vill säkert också ha kraft och energi när hon blir vuxen.

Mer läsning

Annons