Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska radiotävla i retorik

/
  • De ska radiotävla i retorik mot 15 andra skolklasser från hela Sverige. Eleverna i klass sex vid Montessoriskolan i Älvdalen tycker att det ska bli riktigt roligt. Tillsammans med läraren Lena Nilsson syns här eleverna: Theodor Bogg, Brian Eriksson, Katarina Esseth Afséer, Johan Halvardsson, , Joakim Jansson Käll, Samuel Jonasson, Jeniffer Larsson, Philip Lok, Fredrik Martinsson, Oline Nyberg, Elvira Persson, Martin Sörensen och Johanna Wahlberg. Erica Eriksson, Simon Hjort och Matilda Johansson, var ej med då bilden togs.

Eleverna i klass sex i Montessoriskolan i Älvdalen är duktiga på att prata, argumentera och lyssna på andra, retorik kallas det på fint språk. Tillsammans med två andra dalaklasser och 14 andra skolor ska de nu tävla i just retorik.

Annons

Retorik är ett ämne som blir allt viktigare i skolan. I Älvdalen har det varit det ända sedan 1999 men allt fler skolor får upp ögonen - eller rättare sagt öronen - för retoriken.

Under flera månader har ett trettiotal klasser runt om i Sverige arbetat lite extra med retorik och nu har de 16 bästa klasserna valts ut att vara med i Utbildningsradions stora retoriktävling som ska sändas i radions P4 med början i mars – för norra Sveriges del i Falun i Falun och final i Stockholm i juni.

Parallellt med dessa radiosända deltävlingar har UR i april premiär för sina tv-serier om retorik riktade mot mellanstadiet, högstadiet och lärarna, medan serien riktad mot gymnasiet får premiär i september. Under vintern sänds även inspirerande dokumentärer om vad retorik kan vara.

Lärarna kommer också att hitta mer arbetsmaterial i ämnet på Utbildningsradions hemsida och ges möjlighet att kommentera läromaterialet samt diskutera ämnet med sina lärarkollegor.

Det är ett större fokus på muntlig framställning och retorik i den nya läroplanen. Dessutom har retorik blivit ett eget ämne på gymnasiet. Därför satsar UR extra mycket på ämnet under 2012 för att stötta och stärka lärarna.

TV-programmen för mellanstadiet är klara, lärarfortbildningen håller på att redigeras, tv för högstadiet drar snart igång inspelningar och gymnasieserien är i idéfas – mycket retorik blir det.

– Jag är oerhört glad och stolt över att Lena Nilssons entusiasm och arbete med retorik i skolan bär frukt, säger Karin Beronius.

MT hoppas att få berätta om Älvdalselevernas framgångar i tävlingen och deltagande i finalen under våren.

Mer läsning

Annons