Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De blev utan postadress

Annons

Postkodlotteriet är ett företag som får sina adresser från Postens postnummerkatalog. Där bygger uppgifterna på vad kommunen uppgett ska gälla.

Problemet är bara att i framförallt Särna, men även i utbyarna utanför Idre gäller ännu ej de nya adresserna. De har inte registrerats i Postens egen databas.

När Postkodlotteriet använder de nya adresserna fungerar det ej. Gamla lottköpare har fått ett brev till sina gamla adresser att deras, enligt Postkodlotteriet, nya adress ej finns.

Anette Eriksson i Grötholen är en av väldigt många som drabbats.

- Kanske hoppas jag på lite extra tur, så jag är med i lotteriet och fick nyss ett besked om att min adress ej finns. Jag ringde då och allt ordnade upp sig.

Postkodlotteriet bedyrar att de som köpt lotter är kvar i lotteriet, däremot kan det bli problem med kommunikationen då de adresser som Postkodlotteriet fått av Posten inte är gällande.

På Posten hävdar kundtjänst att de adresser som matats in hos Postnummerkartalogen kommer från kommunen, det innan tidningen kopplas bort i växeln.

På kommunen är ansvarig tjänsteman på semester, men P-O Brandt förklarar att ett arbete med att ge alla i kommunen en gatuadress pågår. Varför

Postnummerkatalogen redan har infört gatunamn i den norra kommundelen finns det ingen förklaring till.

Däremot har kommunen för ett bra tag sedan skickat ut information om förslagen på de nya gatunamnen, men de är ännu ej antagna.

När det gäller just Postkodlotteriets utskick och eventuellt andra som prenumererar på adresserna från Postnummerkatalogen, så går aldrig försändelserna ut. Det då de får ett korrekt besked om adressen i fråga inte finns. Åtminstone inte ännu.

Bytet av adresser från postnummer till gatuadresser är något som välkomnas av Posten.

- Vi känner ju till merparten av våra adressater, men i bland kan det uppstå problem när det gäller fritidshusägare eller andra som hänvisar till de nya adresserna som redan börjat användas, förklarar Inga-Britt Martinsson på Posten i Särna.

- Vi välkomnar de nya gatuadresserna, men än så länge finns de inte med i vårt system. Det innebär att i de fall vi inte känner till adressater som använder en av de nya gatuadresserna har vi ringt kommunen och fått den nya adressen kopplad till den gamla. Under semesterperioden är det dock svårare att få fram en korrekt uppgift, säger Inga-Britt Martinsson.

För den som vunnit på Postkodlotteriet är det dock ingen fara. Vinsterna finns kvar, men det kan dröja lite innan informationen når den nyblivne miljonären.

Mer läsning

Annons