Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bun ger tillbaka fyra miljoner - men får inte överskrida i år

Annons

Skolchefen, Stefan Linde, kunde vid det senaste mötet med bun berätta att det preliminära bokslutet för verksamheten 2006 ser mycket bra ut.

Tack vare flera faktorer, har nämnden kunnat hålla budget och till och med få ett överskott på fyra miljoner kronor, pengar som nu går tillbaka till kommunens huvudkassa, för att användas på annat håll.

Det finns flera orsaker till det positiva bokslutet. Bland annat har fler elever från andra kommuner valt gymnasieprogram i Älvdalen, vilket betyder mer i interkommunala avgifter till Älvdalen. Fler elever från Älvdalen valde också att gå de gymnasiet hemma. Industriprogrammet blev fullt för första gången och det nyinrättade samhällsprogrammet blev också fullt. 800000 kronor, som kommunen skulle betalt till andra kommuner, slapp den därmed att punga ut med.

Enbart dessa två faktorer innebar ett plus i budgeten med 2,4 miljoner kronor. Dessutom har nämnden fått 800000 kronor från staten, de så kallade Wernerssonpengarna, som bun inte haft med i budgeten för förra året.

Att antalet långtidsjukskrivna inom avdelningen nästan är nere på noll och att vanliga sjukskrivningar varit få under året, har också bidragit till att bokslutet för förra året verkar ge ett överskott på omkring fyra miljoner totalt. Dessa pengar går nu tillbaka till kommunens stora plånbok och används på olika sätt där.

Vårterminen ser lika positiv ut, när det gäller de inkomster och utgifter, som elevernas val har bidragit till. Vårens överskott gör att bun tycks kunna klara den ökning av barnomsorgen som den tvingats till, på grund av ökat behov av barnomsorg, med flera nya avdelningar som öppnats.

Till hösten blir det osäkert och för en tid sedan begärde bun, hos kommunstyrelsen, tillstånd att överskrida budget i år, om det skulle behövas. Något som kommunstyrelsen dock sade blankt nej till.

Detta kan bli ett problem för bun i höst. En mycket helig princip för bun är att alla Älvdalselever själva ska få välja var de vill gå gymnasiet. Är det då många som väljer att gå program i andra kommuner, ökar buns kostnader. Är det dessutom färre elever från andra kommuner som söker till gymnasieprogram i Älvdalen, så minskar också intäkterna för Älvdalens del.

- Detta är inget vi kan påverka och den här osäkerheten är ett stort problem för mig, säger skolchefen Stefan Linde.

Som det ser ut just nu, så är det många Älvdalselever som sökt utbildning i andra kommuner, men hur utfallet blir vet bun inte, förrän intagningarna är klara i maj i år.

Om det blir som det ser ut nu, så kan alltså hösten i år och våren nästa år bli besvärliga för bun med ordentliga underskott. Eftersom kommunstyrelsen inte tillåter att bun får ett underskott, så kan nämnden tvingas till kraftiga besparingar i höst och nästa vår. Detta trots att bun i fjol fick ett överskott på fyra miljoner i sin verksamhet.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons