Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bro utdömd, pulsåder stängs av

Bron över Österdalälven som förbinder riksväg 70 med Vasaloppsvägen är avstängd tills vidare, efter en genomförd inspektion. Därmed stängs en pulsåder av och Vasaloppet kommer att få stora problem.

Annons

Den udda bron, som är en kombinerad bil och tågbro, har länge varit i behov av upprustning. Bron över Österdalälven som förbinder Riksväg 70 med Vasaloppsvägen i Oxberg, är något av en pulsåder för fjälltrafiken till och från Sälen över Mora. Likaså är det en väldigt viktig väg i samband med Vasaloppet.

Oxbergsbron.

Vasaloppets sportchef Tommy Höglund hade inte hört något om en eventuell avstängning av den aktuella bron.

– Det här är en bro som är av avgörande betydelse för vår del. Jag måste omgående kontakta mina kontaktmän på Trafikverket för att få besked, säger Tommy och avbryter samtalet för att omgående få mer information.

Valle Janssen är Brotekniker på Trafikverket och bekräftar att bron nu stängs av tills vidare efter den senaste inspektionen.

– Det är en gammal bro där vi haft allt tätare inspektioner och nu är bron utsatt för rostskador som gör att vi inte längre kan garantera säkerheten på bron. Nedbrytningen av bron har helt enkelt gått snabbare än vad vim räknade med, säger Valle Janssen.

Därmed stängs bron omgående av och kommer att förbli avstängd tills vidare.

– Vi kommer nu att omgående genomföra en utredning för att finna en kortsiktig lösning och se om det är möjligt att åtgärda bron så den kan användas för trafik igen. Målsättningen är att det ska ske så fort som möjligt, men det handlar om en längre tid än dagar och veckor, misstänker Valle Janssen.

För Vasaloppet är bron av allra största vikt och speciellt då för de lopp som startar i Oxberg. När det gäller fjälltrafiken så kan den ledas om över Älvdalen, det med en liten förlängning av resvägen.

– Det innebär att fjälltrafiken då kommer att passera skidspåret i Evertsberg för de längre loppen och det är inte heller bra för Vasaloppets del, säger Tommy Höglund.

– Jag hoppas verkligen de finner en lösning så bron kan fungera fram tills en ny bro finns på plats.

För sågen i Blyberg har flisvagnar rullat med tåg, men nu stopas den möjligheten och de lasterna får istället skickas med flisbilar på riksvägen.

För knappt ett år sedan var bron avstängd för tung trafik, som då fick ta Vasaloppsvägen genom Oxberg och Gopshus söderut mot Mora, och så ser det nu ut att åter bil.

– Vi har experter som får finna lösningar utifrån plan A eller B beror på vad som är möjligt och vad som går att göra, säger Valle Janssen.

Oxbergsbron är nu stängd för trafik.

I Trafikverkets planer finns en ny brolösning på väg 1012 i Oxberg för att separera väg- och järnvägstrafiken från varandra. Dagens bro är byggd 1898 som en kombinerad väg- och järnvägsbro. Planen är att finna en ny lösning där väg- och järnvägstrafiken separeras från varandra. Under hösten har Trafikverket inlett arbetet för att ta fram en vägplan. Byggandet av den nya brolösningen är beräknad till åren 2020-2021.

Mer läsning

Annons