Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bristfälligt underlag för vårdupphandling"

Annons

Det var i förra veckan tidningen kunde berätta att landstinget inte fått in ett enda anbud för att driva vårdcentralen i Älvdalen vidare. Inte ens Praktikertjänst, som driver vårdcentralen fram till den sista augusti, hade lämnat in anbud. Företaget ansåg att den ersättning landstinget erbjöd, och de ökade ansvarsområdena, gjorde det omöjligt att driva vårdcentralen vidare när det nuvarande avtalet går ut.

Som det nu ser ut, arbetar majoriteten i landstinget för att vårdcentralen åter ska tas över av landstinget.

Kristdemokraten Birgitta Sacrédeus är mycket kritisk mot att landstinget nu inte går in och direktförhandlar med Praktikertjänst för att få företaget att fortsätta driften, något som landstinget, enligt henne, kan göra enligt lagar och förordningar.

Nu har centerpartisten Arne Bogghed, nybliven ordinarie ledamot i landstinget, interpellerat till landstingsordföranden Alf Johansson.

Arne Bogghed skriver att landstingets majoritet har misslyckats med upphandlingen av en ny entrepenör i Älvdalen.

Älvdalens vårdcentral är, enligt Boggheds skrivelse, "idag den enda vårdcentralen i Dalarna där verksamheten sköts till allas belåtenhet av entrepenören, enligt avtal sedan drygt fem år."

Bogghed fortsätter: "Upphandlingsunderlaget var tydligen så bristfälligt och ointressant att ingen alternativ vårdgivare fann det intressant eller möjligt att lämna anbud. Sju företag begärde, enligt uppgift, anbudsunderlaget, men inte ens den nuvarande entrepenören ansåg sig kunna lämna anbud enligt de förutsättningar som majoriteten lämnade i det det utarbetade anbudsunderlaget."

För att få upp frågan till debatt inom landstinget, interpellerar nu Arne Bogghed och avslutar med frågan: "Vilka åtgärder avser Alf Johansson och majoriteten att vidta för att säkra fortsatt alternativ drift av vårdcentralen i Älvdalen efter den 1 september 2 007? "

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons